El Parlament tomba el decret del Govern sobre el lloguer d’habitatges

L'oposició considerava la mesura "electoralista"

El Parlament de Catalunya ha tombat aquest dimecres el decret de mesures urgents en matèria de contenció del preu dels lloguers d’habitatges amb 69 vots en contra i 64 a favor. El decret només ha obtingut el suport dels partits en el Govern, ERC i JxCAT.

El decret havia arribat al ple del Parlament amb un dictamen, no vinculant, del Consell de Garanties Estatutàries sol·licitat per Cs i PSC. El dictamen conclou que diversos articles i disposicions del text, que té per objectiu regular el preu del lloguer en zones amb un “mercat de l’habitatge tens”, contravenen alguns articles de l’Estatut i de la Constitució i vulneren competències de l’Estat.

El decret establia que sigui el departament competent en matèria qui tingui la competència per a declarar les àrees amb “mercat d’habitatge tens”, llevat del cas de la ciutat de Barcelona, en què correspondria a l’Ajuntament.

La mesura només satisfeia els partits en el Govern, mentre que l'oposició ha denunciat durant el debat de la mesura que es tracta d'un decret "electoralista" fet a esquenes de les entitats.

 

Margall carrega contra la Comuns i la CUP

Un cop ha acabat el debat, el diputat d’ERC i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha criticat “la posició conservadora, lluny de la funció transformadora que pregonen” els Comuns i la CUP. Maragall troba que la mesura era “quasi històrica” perquè “per primer cop s’entrava decididament en la regulació del dret d’accés a l’habitatge”.

Margall ha defensat que el decret i ha lamentat que l’oposició n’hagi bloquejat el debat, tramitant-lo com a proposició de llei. “És clarament inaudita i sorprenent aquesta posició de negar el debat i assumir el risc democràtic del treball legislatiu que és la nostra obligació”, ha afegit.

Per la seva part, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha dit que la formació anticapitalista estaria al costat del Govern en el cas que la seva intenció fos “regular el preu del lloguer per sota del que marca el mercat”. En cap cas creu que això passi amb el decret que s’ha tombat. “Ens han volgut vendre gat per llebre, l’han fet a esquenes dels moviments socials i a sis dies de les eleccions”, ha denunciat. A més, ha afegit, “no ataca l’emergència habitacional i legitima els preus insostenibles de mercat”.

 

Comentaris (7)
Marc Fa 7 mesos
Algú ens pot dir la veritat sobre el que està passant?
J. RUIZ Fa 7 mesos
Consellera ni putaidea, pur relleno de sexe, pura pocavergonyada electoral. Calvet un pocacosa, incasol enfonsat i forrant a Caixabank amb 200 milions quan els terrenys eren garrofers queno valien ni 1 milio. Corrupcio del gran Serra que va donar a la Caixa una edificabilitat descomunal amb una alçada maxima del Dragon. I aquest corrupte i la seva banda continuen traficant a dins Territori corrupte y sostenibilitat de la Mafia urbanistica, i sempre putejant als pobres i forrant als rics
Analó Fa 7 mesos
Yo hua probao nante na cominasió e deá esento dempoața a la arranaara cen su bolunto no subián la prasea hata na sifra eteminá, co un seguro obligatorio po impago i daņa. Poce monxa arranaara ponen n la barrea prasea mu arta pocai cie sí arcila i tie r piso abitao a asa prasea natra barrea, i aya se cean sin arranatarea pasebla, i ața órtema sin posible bibiena. Nante ce hogá lațimulo co poco esito (Frasia, Alemania..) probá le da madée.
Angelblau Fa 7 mesos
Ja ho diu el meu veí ... amb les CuPP no si pot comptar.
Daniel_Andreuenc Fa 7 mesos
Com es nota que els Comuns i els de la CUP tenen el piset pagat.
Figaro Fa 7 mesos
No recordo si el Sr Calvet du bigoti. Ara, que avui ha somrigut por sota del bigoti, de ben segur.
Formacions obsoletes. Fa 7 mesos
Els Comuns i la CUP s'alineen amb els espanyolistes. Són formacions que no fan ni deixen fer. Molta retòrica, i en els avenços mai hi pots comptar.