El Parlament restaura la universalització de la salut

La llei, que ha tingut el vot en contra del PP i l'abstenció de C's, garanteix l'accés a la sanitat pública només amb l'empadronament

 

 

 

El ple del Parlament ha aprovat la llei d'universalització de l'assistència sanitària amb el vot contrari del PPC, l'abstenció de Cs i el vot favorable de la resta de grups. La norma estableix que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària amb càrrec als fons públics mitjançant el Servei Català de la Salut (CatSalut) i que la forma d'acreditar-ho serà l'empadronament. El conseller de Salut, Antoni Comín, ha destacat que amb aquesta llei "es restaura la universalitat perduda", en al·lusió al decret que va aprovar el 2012 el govern espanyol que deixava sense cobertura gratuïta les persones immigrades en situació irregular. El PPC ha criticat que el Govern impulsi aquesta normativa quan l'Estat espanyol treballa en una norma amb el mateix objectiu a escala estatal.

 

 

 

 

La llei estableix que serà l'empadronament el mitjà per acreditar la residència a Catalunya per tenir accés a la sanitat pública. El 2012, el govern espanyol va establir la necessitat de ser beneficiaris del sistema nacional de salut de l'Estat per poder accedir-hi i això deixava fora tots aquells immigrants en situació irregular. El Govern va emetre en resposta una instrucció que garantia l'accés en gairebé tots els supòsits però que establia una carència de tres mesos d'empadronament.

Atenció d'un malalt crònic | Europa Press

 

 

 

Ara, amb la llei aprovada, es posa fi a aquesta carència i es garanteix l'accés a la sanitat pública des del primer moment a través del padró. En el cas que no hi hagi aquest padró, la norma estableix altres criteris d'arrelament per garantir l'accés a la sanitat a col·lectius en risc d'exclusió social. Aquests criteris s'hauran de concretar a través d'un reglament que el conseller ha assegurat que s'elaborarà en el termini de tres mesos. D'altra banda, la llei soluciona la situació que vivien fins ara els catalans residents a l'estranger que no podien tenir accés a la sanitat pública quan estaven de visita al país. El conseller de Salut ha destacat que el d'avui era un "dia històric" i que la norma era "constituent" ja que posa les bases del model de país de futur que ha de ser Catalunya. 
 

 

 

D'altra banda i en ser preguntat sobre el cas d'una família a qui l'Hospital del Mar reclamava un dipòsit pel cost de l'atenció que va rebre el seu fill, Comín ha destacat que el centre ja va rectificar l'"error" i ha defensat que amb la llei d'universalització "aquests errors no s'han de produir més". El conseller ha afirmat que s'han investigat tots els casos similars que els han arribat i ha posat en valor que es portarà a terme formació per tal que tots els professionals i els centres coneguin la llei i l'apliquin correctament. 

 

Comentaris