El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament redobla la pressió perquè l’Estat alliberi els presos polítics
  • CA

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció d’ERC per tal de seguir pressionant l’Estat espanyol perquè faci cas de les recomanacions del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària del Consell de Drets Humans de Nacions Unides per tal que els presos polítics catalans siguin alliberats. La moció ha rebut el suport d’ERC, JxCAT, els Comuns i la CUP, mentre que Cs, PSC i PP s’hi han oposat.

El diputat d’ERC Ruben Wagensberg ha demanat als detractors de l’informe que deixin de buscar “excuses” per no complir-lo i ha preguntat per quines raons els dictàmens del mateix grup han estat acceptats per l’Estat quan es tractava de països tercers i ara es rebutja. Wagensberg ha dit que l’informe és “un advertiment internacional de primer nivell” i ha assenyalat que no es pot fer més que “exigir el seu compliment immediat”.

Per part del PSC, la diputada Assumpta Escarp ha dit que la moció “juga amb les mitges veritats i tergiversa les opinions d’un grup de treball”. La diputada ha denunciat que els independentistes “porten massa anys traslladant a l’opinió pública que Espanya no és una democràcia” i en aquest cas es “donen per provats fets que estan sent jutjats”. Escarp ha defensat en canvi la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) sobre la vulneració de drets en el ple del 6 i 7 de setembre del 2017. “Aquesta sentència sí que és vinculant i vostès l’obvien de manera sistemàtica”, ha afegit la diputada.

També Cs s’ha oposat a la moció. La diputada Susana Beltrán ha recordat que el grup de treball “no és un òrgan judicial i els acusats —en aquest cas l’Estat espanyol— no tenen les condicions de defensa que tindria davant d’un tribunal”. Beltran ha rebutjat la moció d’ERC i, a canvi, ha demanat als republicans que “demanin perdó” pel “cop d’Estat” de setembre del 2017, fets sobre els quals s’ha pronunciat el TEDH.

Des del PP, el diputat Alejandro Fernández ha lamentat la “capacitat per l’autoengany” dels independentistes i ha dit que ”insisteixen en un mètode inductiu ruïnós” quan prenen “la part pel tot”, en el sentit que el grup de treball no implica un posicionament de l’ONU. “És una estafa tot el que fan en política exterior i metàfora de la manera d’actuar”, ha assegurat.

La moció ha rebut el suport de JxCAT, els Comuns i la CUP. El cupaire Carles Riera ha dit que l’Estat espanyol ja forma part de la “llista negra” de països que no fan cas d’organismes que vetllen per la salvaguarda dels drets humans i ha denunciat que per Madrid la “unitat d’Espanya” està per damunt dels drets polítics i civils.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa