El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament rebutja la proposta de CSQP per reformar el Consell de Garanties Estatutàries
  • CA

 

El Parlament ha rebutjat la proposició de llei de CSQP per reformar el Consell de Garanties Estatutàries després d’aprovar l’esmena a la totalitat presentada per JxSí. L’esmena ha rebut els vots favorables del mateix grup proposant i de la CUP. CSQP havia presentant aquesta proposta en “resposta clara” a la reforma del reglament del Parlament impulsada per JxSí i la CUP i per tal de “garantir i reforçar” els drets de les minories parlamentàries, segons ha explicat el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela. La CUP també havia presentat una esmena a la totalitat amb text alternatiu, que demanava que aquest òrgan no emetés més dictamens fins que no s’aprovi un nou estatus polític per a Catalunya, després del referèndum, però no s’ha arribat a votar en aprovar-se la de JxSí.

Catalunya Sí Que es Pot va registrar la proposició de llei per reformar el Consell de Garanties Estatutàries al març i en la seva explicació va dir que ho feia per “equilibrar” la seguretat jurídica davant la possibilitat que la reforma del reglament del Parlament impulsada per JxSí i la CUP augmentés els supòsits de lectura única en la tramitació d’iniciatives legislatives. La proposta proposava reduir el nombre de diputats necessaris per sol·licitar dictamen, passant del requisit de que siguin dos grups parlamentaris a que ho puguin fer només amb deu diputats; ampliar de dos a tres dies el termini perquè els grups poguessin demanar dictamen i que el CGE pogués ampliar fins a un mes el termini per emetre’l si no ho feia en els set dies de que disposa actualment.

 

En l’explicació de la proposta, Coscubiela ha apuntat que la reforma del CGE plantejada volia contrarestar a la reforma del reglament de JxSí i la CUP perquè si prospera en els termes plantejats estarà “dificultant l’accés al CGE i entrant en terreny pantanós de vulneració dels drets de les minories”. Ha criticat que la reforma del reglament pot provocar una “doble excepcionalitat” ja que permetria que la llei de transitorietat jurídica o del referèndum es pogués tramitar per lectura única si ho demana un sol grup i amb un canvi en l’ordre del dia també en aquesta direcció. Per tot, ha denunciat les “formes autoritàries” que hi ha darrera d’aquesta iniciativa. 

El diputat de JxSí Jordi Orobitg ha criticat que CSQP critiqui un “canvi en les regles del joc a mitja partida” amb la reforma del reglament i ara ells plantegin el mateix. El diputat ha defensat que la reforma del reglament el que pretén és donar l’eina a tots els diputats de poder proposar la lectura única i tenir així els mateixos drets que el Govern. Orobitg ha acusat la coalició d’esquerres de voler “prioritzar el vet de les minories sobre les majories”. 

 

De la seva banda, el diputat de la CUP Benet Salellas ha justificat la seva esmena a la totalitat amb text alternatiu assegurant que demanaven la suspensió del CGE ja que aquest parteix d’un Estatut “que no ha estat refrendat per la cambra catalana” sinó que és el resultat del Tribunal Constitucional. Ha afegit que ara per ara, el CGE està fent de “tap de la sobirania del Parlament” i ha dit a CSQP que és “impossible” defensar a la vegada el CGE i les opcions de sobirania de Catalunya. 

 

La resta de grups de l’oposició han reiterat les crítiques a la reforma del reglament de JxSí i la CUP. En aquest sentit, el diputat de Cs José Maria Espejo-Saavedra ha destacat que aquesta iniciativa havia aconseguit “posar d’acord” la resta de l’oposició tot i ser forces d’ideologies diferents ja que ha afirmat que és evident que el que es pretén fer “no és democràtic”. Espejo-Saavedra ha recriminat a JxSí i la CUP que tenen majoria parlamentaria però no social i ha considerat que el Govern “no té la valentia suficient per signar el projecte de llei de transitorietat jurídica perquè saben el que passaria”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa