El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament pren mesures contra suposats espies
  • CA

La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts encarregar una auditoria de seguretat interna a la cambra catalana, a càrrec dels serveis informàtics de la casa. La decisió s’ha pres després que el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa, hagi informat que el seu nom apareix en l’informe filtrat del ministeri d’Afers Exteriors del govern espanyol a ElDiario.es amb detalls sobre els contactes que mantenia amb un funcionari del parlament escocès per preparar una visita a Escòcia que havia de tenir lloc el març passat.

Aquest detall en l’informe del govern espanyol apareix en una nota del ministeri del 15 de febrer. Costa ha plantejat els dubtes seriosos que es desprenen d’aquest informació pel que fa al seguiment de la seva activitat com a parlamentari amb competències en relacions internacionals del Parlament. El vicepresident primer de la Mesa es pregunta com és que el ministeri tenia coneixement de les comunicacions d’un funcionari escocès amb qui mantenia el contacte des de l’Oficina d’Acció Exterior del Parlament i un assessor que treballa amb Costa.

L’auditoria aprovada la faran els serveis tècnics de la cambra catalana i l’objectiu és determinar “que no hi hagi fuites en les comunicacions”. Es tractaria de fer una “revisió de caràcter general” per tenir un informe sobre “seguretat en les comunicacions” al Parlament. Aquests escombrats informàtics ja s’havien fet anteriorment en ple procés, abans de l’1-O, quan la preocupació en aquest sentit també era evident.

Costa s’ha mostrat convençut que l’han estat “seguint” i que l’informe filtrat revela que el govern espanyol controlava altres moviments que, com a vicepresident primer de la Mesa, havia fet en altres països, com és el cas de Suïssa. Uns detalls que segons Costa el govern espanyol hauria conegut a través de l’espionatge a la delegació del Govern en aquell país. Pel que fa a Escòcia, però, el vicepresident primer de la Mesa creu que el més probable és que la informació hagi estat extreta per via electrònica, encara que tampoc descarta altres vies d’informació.

La visita al parlament escocès no es va celebrar finalment per falta d’acord amb les dates i també per la celebració d’eleccions, però està pendent de materialitzar-se. Costa ha defensat aquesta visita com una acció normal en el marc de les relacions de la cambra catalana amb institucions estrangeres.

Declaració del Parlament

A partir d’aquest capítol, els grups parlamentaris de JxCAT i ERC han plantejat a la Junta de Portaveus aquest mateix dimarts aprovar una declaració breu per denunciar “la intromissió i el boicot de l’Estat a l’acció exterior del Parlament”, segons ha explicat Costa. Posteriorment, des d’ERC han explicat que això era “un idea” que està “a les beceroles”. Fonts del PSC, per la seva banda, han tret importància a les denúncies de Costa i ho han vinculat a una campanya contra el ministre Josep Borrell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa