El Parlament porta el 155 al TC

La CUP s'abstè en la votació de la diputació permanent perquè "no reconeix el Tribunal"

 

Finalment, la Diputació Permanent del Parlament recorrerà al Tribunal Constitucional l'aplicació del 155 de la Constitució espanyola sobre les institucions catalanes. Així ho han decidit aquest matí els 11 vots de JxSí i CSQP, els 7 en contra de Cs, PP i PSC i la diputada Gabriela Serra de la CUP que s'ha abstingut perquè no li reconeix "cap competència ni autoritat". 

 

 

El principal fonament per recórrer la intervenció es basa en l'informe que JxSí va demanar al Consell de Garanties Estatutàries, organisme que va emetre dictamen tot just iniciada la campanya del 21D considerant inconstitucional el cessament del Govern però no la dissolució de la cambra catalana. 

 

 

Concretament, l'òrgan encarregat de vigilar el respecte a la Constitució i a l'Estatut de l'acció normativa del Parlament considera que la intervenció ordenada per Mariano Rajoy i aprovada pel Senat, en base el 155, no donava dret a cessar els membres del Govern. Ara bé, en la resolució, de 93 pàgines, el CGE admetia que la dissolució del Parlament entrava dins els límits del 155 i que consistia en la mesura menys "lesiva".

 

 

"La mesura autoritzada pel Ple del Senat de cessament del president i del Govern de la Generalitat  pel fet que ha estat aplicada de forma immediata i abans que cap altra, mitjançant els reials decrets 942/2017 i 943/2017, de 27 d'octubre, és inconstitucional perquè no ha respectat els principis de gradualitat ni de proporcionalitat", assegurava la tercera conclusió del dictamen. 

"Un cop dissolt el Parlament, no era una mesura necessària o indispensable per assolir la finalitat perseguida per l'article 155 CE, ja que hauria estat possible implementar-ne d'altres menys restrictives i alhora compatibles amb l'eficàcia d'aquest mecanisme de coerció estatal", reblà el dictamen per set vots a favor i un en contra.

 

 

Contràriament,  l'òrgan consultiu sí que considerà que la decisió de Rajoy de convocar eleccions i dissoldre el Parlament no vulnerava l'article 155 de la Constitució perquè hi tenia cabuda en l'expressió de "mesures necessàries" d'aquest article i es tractava d'una de les opcions "menys lesives amb el principi d'autonomia política perquè facilita la restitució plena de l'autogovern en el termini més breu".

 

 

Així mateix, el dictamen també considerava constitucionals les mesures sobre la intervenció de la funció d'impuls i control polítics del Parlament en cas que s'interpretin amb les "limitacions" que indica el CGE.

 

 

Amb aquest informe sota el braç, la Diputació Permanent que no ha comptat amb la presència de Marta Rovira de JxSí ni de Xavier García Albiol, ni Fernando de Páramo de Cs. 

 

 
 

Comentaris