El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament planta Iceta i Sánchez
  • CA

L’estratègia de Pedro Sànchez de col·locar Miquel Iceta com a president del Senat ha caigut a les primeres de canvi. Ni Sànchez té ben posat el termòmetre a Catalunya, ni els independentistes estan per cortesies, ni res apunta que fos objectiu vital d’Iceta ser la quarta autoritat de l’Estat, -com a mínim, de moment- ni es pot oblidar que estem en una campanya electoral, segona volta de les passades espanyoles. En aquesta biosfera, aquest matí, Iceta s’ha quedat sense escó de designació autonòmica pel ‘no’ independentista d’ERC i JxCAT i l’abstenció de l’unionisme. Concretament 25 vots favorables, 65 en contra i 39 abstencions.

 

La votació s’ha realitzat per vot secret i electrònic després d’un breu torn d’intervencions. Especialment dura ha estat el discurs de la portaveu socialista, Eva Granados. “Han vulnerat drets, s’han saltat les lleis i els drets de les minories”, ha acusat Granados. Una afirmació que ha aixecat el rebombori de gran part de l’hemicicle. En el mateix sentit, s’ha mostrat convençuda que la decisió d’ERC és per tàctica electoral. De tota manera, Iceta ha demanat la paraula per al·lusions i ha recordat que es va oferir a Carles Puigdemont a acompanyar-lo al Senat per impedir l’aplicació del 155. “El resultat no em treurà un bri de voluntat de diàleg”, ha asseverat.

WhatsApp Image 2019 05 16 at 09.48.52

Eva Granados, aquest matí al faristol Jordi Borràs

ERC s’hi ha tornat replicant que ha estat el PSC el que ha fet “inevitable” el no dels republicans a Iceta. “No acceptem de ningú xantatges paternalistes”, ha afegit el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià. El republicà ha retret als socialistes “voler sotmetre les institucions catalanes a un repartiment de cadires i càrrecs”.  “Vostès esmicolen qualsevol diàleg quan la seva advocacia de l’Estat obre la boca”, ha conclòs. “De lliçons de dignitat, a nosaltres, cap!”, ha reblat. Gairebé els mateixos arguments que els rrepublcians, el portaveu de JxCAT, Albert Batet, que ha fet un llistat del que al seu parer ha estat la manca de diàleg i cortesia com la vulneració de drets dels diputats escollits el 21D.

 

Per part de la CUP, Vidal Aragonès, ha començat amb ironia. Els cupaires han vestit una samarreta amb la llegenda Goldfinger. El títol de la pel·lícula de James Bond que Iceta es va vantar de veure el dia que s’emetia el documental “Les clavagueres d’Interior”.  Aragonès ha recordat que la CUP s’abstreu de qualsevol decisió que suposi enviar representants a l’Estat. Jessica Albiach, dels Comuns, han retret als independentistes que diguin no a Iceta i, en canvi, van votar a Lorena Roldán de Ciutadans.

Precisament, per part de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha acusat a l’independentisme de “vulnerar drets” i ha justificat la seva abstenció per no fer de salvavides del PSC. Carrizosa ha culpat a Pedro Sànchez d’intentar “a dit” canviar les coses i no ha funcionat perquè “els seus socis l’han abandonat”. 

 

WhatsApp Image 2019 05 16 at 09.48.54

Sergi Sabrià, en el moment d’argüir el seu no Jordi Borràs

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa