El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament no suspendrà els diputats, però “designaran” un company que exerceixi els seus drets
  • CA

 

Jocs de paraules i matisos, però alhora contundència a l’hora de preservar la dignitat dels diputats processats per la justícia espanyola. Aquest és l’equilibri que han trobat ERC i JxCAT per trobar una solució per als sis diputats que es troben a la presó o a l’exili, i sobre els quals el jutge del Suprem Pablo Llarena va dictar una suspensió temporal de les seves funcions per estar processats pel delicte de rebel·lió. El text, acordat que es votarà a la Comissió de l’Estatut del Diputat aquest divendres després que els grups de l’oposició hi hagin pogut fer esmenes, arriba després de tres mesos llargs de negociacions entre ambdues formacions. El text conté un preàmbul, que no es vota, i dos punts que sí que han de ser votats. El primer, preguntarà directament, però sense fer esment a Llarena, si el Parlament considera que els sis diputats estan suspesos. Aquest punt podria prosperar amb els vots d’ERC i JxCAT, que en aquest cas seran 59 –Comín no entra en la interlocutòria, i no votaran els 6 diputats sotmesos a consideració del ple-, i es dóna per fet que la CUP s’hi sumarà, amb 4 més. Els independentistes creuen que els Comuns també s’avindran a votar-hi a favor, o com a mínim, a abstenir-s’hi.  

 

El segon punt sotmetrà a votació de la cambra un sistema que, a la pràtica, consistirà a delegar el vot, però que es presentarà com a “designació de les funcions en un altre membre del grup parlamentari”. Aquí desapareix el concepte de “substitució” i de “delegaciód de vot”, de manera que segons aquesta proposta, serien els mateixos diputats afectats els que decidiran en quin membre del grup carreguen les seves funcions i vot. A la pràctica, asseguren fonts de la negociació, això també facilitarà que el president a l’exili, Carles Puigdemont, pugui votar, perquè després de sortir de la presó d’Alemanya la seva delegació de vot, com la de Comín, presentava més dubtes jurídics. Aquí la CUP podria no donar el seu vot, perquè considera que a la pràctica és acatar la sentència Llarena. Per contra, els 59 diputats d’ERC i JxCAT podrien sumar-hi els 8 dels Comuns, que volen que es delegui el vot per mantenir les majories. Aleshores sumarien 67, més que els 57 de l’oposició i els hipotètics 4 en contra de la CUP o abstencions. 

 

LLEGIU AQUÍ LA PROPOSTA PER ALS DIPUTATS A LA PRESÓ I L’EXILI 

 

 

Fonts de la negociació asseguren que l’acord és la síntesi de les aspiracions de ERC i de JxCAT, perquè recull tant la proposta dels republicans del mes de juliol de delegar el vot en companys de grup com la de JxCAT de fer passar la decisió per la Comissió de l’Estatut del Diputat, tal i com estableix l’article 25 del reglament del Parlament en el cas que s’hagi de decidir la suspensió de les funcions d’un diputat.

 

Ara bé, tant JxCAT com ERC no amaguen que aquesta proposta, si prospera, podria comportar conseqüències per als membres de la Mesa -Cs ha avançat que ho recorrerà a la justícia perquè veu un delicte de desobediència-, i que el dictamen podria ser impugnat i anul·lat, tot i que el fet que el Parlament consideri que no estan suspesos és una resolució política i no legal, perquè no assistiran als plens i votaran a través d’un altre diputat, com suggeria Llarena.    

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa