El Parlament no podrà aprovar la llei del vot electrònic per l'1-O abans de vacances

Cs la portarà al Consell de Garanties Estatutàries i el PSC sospesa fer-ho

 

El Parlament de Catalunya no podrà aprovar la llei del vot electrònic per als catalans que viuen a l'estranger en el proper ple de la setmana vinent, l'últim abans que la Cambra tanqui per vacances. Fonts de Cs consultades per Europa Press han explicat que ja han pres la decisió de portar-la davant el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) perquè analitzi si s'adecua a la Constitució i a l'Estatut. Aquesta decisió del partit d'Inés Arrimadas suposarà ajornar almenys un mes el debat final de la llei en el ple, per la qual cosa ja haurà d'abordar-se després de les vacances parlamentàries. Així mateix, fonts del PSC asseguren que sospesen fer el mateix ja que creuen que la llei podria ser incompatible amb la Llei Orgànica de Règim Electoral General (Loreg), però no prendran una decisió definitiva fins aquest dimarts.

El Parlament i l'1-O

 

 

Aquesta llei va ser anunciada pel Govern al juny del 2016 i va ser presentada com la norma que havia de permetre als catalans que viuen a l'estranger votar de forma electrònica en les eleccions al Parlament. La Generalitat considera que l'Estat posa moltes traves als catalans que voten des de l'estranger, i va considerar que amb aquesta llei seria factible sortejar-les.

 

 

Malgrat que havia de ser una llei per a les eleccions al Parlament, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va obrir la porta al fet que es pogués utilitzar també perquè els catalans que viuen a l'estranger votessin en el referèndum de l'1 d'octubre. El fet de no poder aprovar aquesta llei fins a finals de l'estiu afegeix dificultats al fet que es pogués utilitzar pel referèndum.

 

 

Fonts parlamentàries admeten que ja era molt difícil que fos així malgrat aquest nou contratemps, ja que la Generalitat ni tan sols ha començat les proves pilot per implementar aquest tipus de vot.

Majoria qualificada?

 

 

Després de les vacances d'estiu JxSí i la CUP tindran una dificultat afegida per aprovar aquesta llei: els lletrats de la Cambra consideren que es necessita una majoria qualificada de 90 diputats per tirar-la endavant, ja que és una normativa que desenvolupa la llei electoral, i així ho van expressar en una reunió de la Mesa del Parlament.

 

 

JxSí i la CUP sumen 72 diputats i, segons els lletrats de la Cambra, necessitarien altres 18 per treure-la endavant, i PP, Cs i el PSC ja han anunciat que estan en contra la norma, per la qual cosa no hi ha els vots suficients per aprovar-la.

 

 

C's va demanar a la Mesa del Parlament un informe dels lletrats de la cambra perquè posessin per escrit si la llei del del vot dels catalans a l'estranger suposava una modificació de la llei electoral, però la Taula -amb majoria de JxSí- va rebutjar fer la sol·licitud.

 

Comentaris