El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament inicia la desconnexió de la Hisenda autonòmica
  • CA

 

 

El març de 2016, el Parlament activava ponència redactora de la llei d’administració tributària catalana, una de les tres lleis de desconnexió de l’Estat, amb la participació de JxSí i la CUP. Set mesos després, la primera part d’aquesta llei que ha de configurar el control de la caixa de l’Estat català, és a punt de superar el tràmit parlamentari necessari perquè pugui ser debatuda en ponència. I naturalment, tot sota la lupa del Tribunal Constitucional.

 

 

Els dos grups independentistes del Parlament porten al ple la proposta de llei sobre el codi tributari de Catalunya i d’aprovació dels llibres primer, segon i tercer, relatius a l’administració tributària de la Generalitat de Catalunya, que tirarà endavant malgrat les esmenes a la totalitat que presentaran Ciudadanos, CSQP, el PSC i el PP. A partir d’aquí, es crearà una comissió de treball per detallar el contingut de la llei, en la qual tant JxSí com la CUP consideren que el partit de Lluís Rabell podria acabar sumant-s’hi. 

La manifestació de la Diada 2016 a Barcelona | Jordi Borràs

 

 

Tot i que la llei desplega una competència estatutària i crea un òrgan del qual ja disposen algunes comunitats autònomes, fonts de JxSí remarquen a El Món la importància política de la llei: “És rellevant perquè és una de les tres lleis de desconnexió, però sobretot perquè ens permet també tenir a punt un pilar fonamental del nou Estat, una estructura d’estat imprescindible com és el control de la caixa, per assegurar que en el moment de la desconnexió el nou país és viable”. De fet, serà el moment en què el Parlament començarà la desconnexió de la Hisenda autonòmica. 

 

 

 

Aquesta serà la primera llei del codi tributari, que regularà l’estructura de l’Agència Tributària i també l’estructura bàsica de la política fiscal, i per tant, dels impostos del nou país. També quedarà sota el seu paraigua tot allò que té a veure amb el control i la vigilància fiscal, des d’inspectors fiscals per lluitar contra el frau fins a duanes. En aquesta primera fase es crearà l’Agència Tributària de Catalunya, la junta de tributs, el consell fiscal, integrat per experts que assessoraran el Govern en les línies mestres de la política fiscal, un institut d’investigació fiscal i d’estudis tributaris i una direcció general de tributs.

 

 

“És veritat que hi havia un embrió d’Agència Tributària que es va bastint en un context autonòmic, però ara es crearà de manera definitiva una agència tributària per a un país independent, i aquest és un gran salt. Tindrem l’esquelet, l’edifici, i l’anirem farcint de contingut amb futures lleis del codi tributari”, remarquen fonts de JxSí, que insisteixen que l’acord amb la CUP és total. Els impulsors de la llei donen per fet que “hi haurà persecució política per part de l’Estat i del TC, perquè ja veiem que cada pas que fem és impugnat”. 

 

 

 

La desconnexió de l’Estat passarà per tres lleis importants. La llei integral de protecció social catalana, la llei de l’administració tributària catalana, i finalment, la de règim jurídic català, que donaran cos als tres pilars d’un Estat, les prestacions socials, la recaptació fiscal i la seguretat jurídica. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa