El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament dóna llum verda a l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya
  • CA

Llum verda al CNI català. El Parlament ha aprovat aquest dijous al matí el projecte de llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, després que les esmenes a la totalitat de C’s i PP no hagin tirat endavant. Han tingut 31 vots a favor (C’s i PP) i 97 en contra (JxSí, PSC, CSQP i CUP). Aquesta plataforma, que d’aquesta manera supera el primer tràmit parlamentari, substituirà l’actual Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat).

 

Així, el Govern s’assegura una eina “necessària”, que estarà adscrita al departament de la Presidència, i que té com a “principal missió” garantir la seguretat de les xarxes de comunicació electròniques i els sistemes d’informació, sobretot després dels ciberatacs patits durant el 9-N de 2014.

El text del projecte de llei l’ha defensat des del faristol la portaveu del Govern, Neus Munté, que ha destacat que l’objectiu estratègic de la ciberseguretat “és un objectiu de país”. Així mateix, la consellera de la Presidència ha afirmat que un dels reptes més grans de l’executiu és vetllar per la ciberseguretat, “una responsabilitat compartida amb la Comissió Europea”, ha afegit Munté.

 

Finalment, la portaveu del Govern ha recordat que la Generalitat va patir 216 milions de ciberatacs, i ha alertat que el nombre d’amenaces ha crescut fins a 15 vegades en dos anys.

 

Durant la seva intervenció al ple, el portaveu de la CUP Benet Salellas ha demanat que la llei parli de “protegir llibertats”, ja que els cupaires no avalaran una agència que “repeteixi els errors del passat”, en referència al Cesicat. “Cal construir un mecanisme de seguretat respectuós”, ha afegit Salellas, que ha reclamat que l’Agència tingui control parlamentari.

Contra les amenaces

 

Segons el text aprovat, l’Agència de Ciberseguretat pretén dotar a la ciutadania, les empreses i les institucions del país d’un servei de ciberseguretat públic encarregat de protegir-Ios i d’implementar actuacions i proporcionar informació per a reduir I’impacte d’aquests atacs a Catalunya. A més, l’ens tindrà personalitat jurídica pròpia.

 

El nou organisme podrà desenvolupar i liderar el servei públic de ciberseguretat necessari per a la protecció del territori de Catalunya davant les amenaces actuals; coordinar la ciberseguretat entre els diferents actors en I’ambit de Catalunya com a respansable d’aquesta matèria; i garantir la ciberseguretat de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic.

 

A més, el projecte de llei aprovat aquest dijous reitera que la Generalitat té totes les competències per a la creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, d’acord amb I’article 150 de l’Estatut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa