El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament diu no a la independència
  • CA

Com era de preveure les esmenes a la totalitat de la proposta de Llei de Declaració de la Independència de Catalunya presentades per C’s, PPC i PSC han prosperat. Per tant, per primera vegada aquesta tarda al Parlament de Catalunya, sense la presència del president de la Generalitat, s’ha discutit sobre el trencament de Catalunya amb Espanya, però la proposta presentada per Solidaritat Catalana no avençarà gràcies a l’abstenció de CiU i d’ICV-EUiA.

La federació no ha canviat d’opinió encara que en la intervenció de presentació de la proposta de Llei, el diputat de SI, Antoni Strubell, ha comprés les raons esgrimides aquest matí pel president de la Generalitat – segons Artur Mas la proclamació de la independència de Catalunya aquesta legislatura no forma part del programa electoral de CiU- i per això el grup ha de decidit renunciar al punt que parlava de la temporalitat. Un gest que encara ha resultat insuficient.

Solidaritat intenta convèncer CiU

Precisament la intervenció de Strubell s’ha centrat a intentar convèncer CiU i aconseguir la transició de la llei. El diputat ha recordat que sis esmenes de la proposta ja havien estat anteriorment votades a la cambra amb el vistiplau d’ERC i CiU i que aquesta “no parla d’altra cosa que del dret a decidir” que Convergència defensa.

Strubell ha assegurat que “aquesta llei és un pas conseqüent de les consultes celebrades aquest cap de setmana” i una resposta a “una amplíssima majoria social que creu que Catalunya ha de fer un pensament i que sense un estat propi no se’n sortirà”. “Els catalans per dignitat hem de dir prou”, ha sentenciat el diputat.

Abstencions CiU i ICV-EUiA

La intervenció del portaveu de CiU, Jordi Turull, no ha deixat marge a la sorpresa. Turull ha recordat que la federació no té la independència de Catalunya en el seu programa: “Si qui ho presenta ho fa per ser fidels al seu programa, nosaltres ens abstenim pel nostre”, ha afirmat.

I ha recordat que l’aposta de CiU és pel dret a decidir i la demanda del pacte fiscal. “Encara que molts diputats d’aquesta cambra estiguem d’acord amb el que es vota, no estem d’acord amb el com ni amb el quan”, ha especificat.

Una vegada més el diputat ha demanat a SI que retiri la proposta perquè un tema d’aquesta forma no es pot “ridiculitzar”. “Té més compromís el dret a decidir dit per qui ha de liderar i governar el país, que el crit d’independència d’aquells que només han de gestionar la seva notorietat”, ha avisat. I ha advertit a SI que “buscant la notorietat” i “portant les coses a l’extrem no ens en sortirem”.

L’altre abstenció ha estat d’ICV-EUiA. L’ecosocialista Jaume Bosch ha reconegut que “no creu ni en la forma ni en el fons de la llei proposada” perquè ha qualificat el text d’ “ambigu”, “maniqueu”, “poc rigorós” i “una forma de buscar rèdits polítics a curt termini”, però no han votat en contra perquè “dividir ara seria un error, ens condemnaria a no tenir el pacte fiscal, a no recuperar el que ens deuen i no aconseguir l’autodeterminació”. En conclusió, segons Bosch, “la unitat ha d’estar per sobre de totes les opcions”.

Raons contra la independència

Les esmenes a la totalitat presentades pel PPC, el PSC i C’s, han estat argumentades amb raons ben diferents però una compartida pels tres grups: la inconstitucionalitat del text.

En primer lloc, la diputada del PPC, Maria de Llanos de Luna, ha criticat CiU per permetre haver arribat la proposta fins aquest extrem i ha assegurat que la proposició és “anticonstitucional i antiestatutària”. A més, també ha argumentat que econòmicament “Catalunya necessita Espanya i Espanya Catalunya”, ja que una Catalunya independent no seria acceptada a la UE.

Per part del PSC, Montserrat Tura ha defensat l’esmena a la totalitat afirmant que es tracta d’una proposta inconstitucional. “No rebutgem la proposta per por a la independència, sinó perquè volem una articulació flexible entre Catalunya i el món que l’envolta”. I, en aquest sentit, ha defensat “fidelitat” a la Constitució de 1978 i sinó treballar per canviar-la. “El desig d’independència creix, però no trencarem l’ordre constitucional”, ha conclòs.

Finalment, Albert Rivera ha reconegut que “el vot independentista és legítim” però no “quan s’altera l’ordre constitucional”. “No ens agraden els cops, ni quan els fan militars ni quan els fan homes encorbatats”, ha etzibat, “perquè alterar l’ordre legal des d’un parlament autonòmic està penalitzat pel codi penal”. I ha avisat al president de la Generalitat que “Solidaritat ha agitat l’arbre però el govern en recollirà els fruits, i això tindrà conseqüències econòmiques i polítiques”.

ERC dona suport a la proposta

Només ERC i Joan Laporta han donat suport a la proposta de SI. La portaveu d’ERC, Anna Simó, ha avisat a CiU que si “el govern espanyol també ens talla el camí de l’autosuficiència financera no quedarà cap altre possibilitat que la independència” i ha recordat que aquesta passa “per les urnes”, és a dir, per fer una consulta vinculant sobre aquest tema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa