El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament debatrà finalment el concert econòmic
  • CA

El Parlament ha instat aquest dimecres al Govern a crear una “comissió amb base parlamentària amb la voluntat de consensuar l’abast, les competències i l’objectiu d’un nou model de finançament que permeti recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els nostres impostos i equiparar els ingressos als del concert econòmic”.

Aquest apartat de la moció d’ERC ha estat aprovada amb els vots a favor dels republicans, CiU, ICV-EUiA i Solidaritat. Mentre, PSC i PPC s’han abstingut en la votació i Ciutadans hi ha votat en contra.

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha presentat la moció i ha recalcat que aquesta pretén deixar clar quin és el flux de recursos que famílies i empreses per la via fiscal paguen a l’Estat i quin és el retorn que té a Catalunya. Puigcercós ha ressaltat que la comissió ha de plantejar la proposta de que tots els impostos es quedin a Catalunya i ha d’implicar-hi a la societat catalana.

Per la seva part, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha defensat que donarien suport a la moció i ha recordat que el pacte fiscal per la via del concert va ser un dels compromisos del seu partit. En aquest context, ha declarat que Catalunya “no pot permetre per més temps ser espoliada’ i ha assegurat que el nou pacte fiscal és una qüestió de justícia”.

La parlamentària del PSC Rocío Martínez Sampere ha dit per una banda que donaven suport a presentar les balances fiscals per saber on som, però per altra ha assenyalat que s’ha de defensar el model de finançament acordat per l’anterior Govern tripartit.

ICV-EUiA vol anar més enllà i PPC critica ERC

El parlamentari d’ICV-EUiA Joan Boada ha afirmat que estan oberts a estudiar el pacte fiscal, però ha apuntat que voldrien anar més enllà. Per això, han presentat una esmena, que no ha estat acceptada, per analitzar propostes polítiques i jurídiques sobre les actuacions a emprendre després de la sentència del Tribunal Constitucional i la “transició nacional'”.

El parlamentari del PPC José Antonio Coto ha demanat a Puigcercós que sigui coherent i defensi aquell acord de finançament que tan va celebrar la passada legislatura. “No han passat ni dos anys perquè plantegi un canvi al model de finançament’, ha assenyalat. Coto ha destacat que “uns treballen per separar Catalunya d’Espanya i altres perquè Catalunya surti de la crisi i torni a ser el motor d’Espanya”.

Per la seva part, el parlamentari de Ciutadans Albert Rivera ha destacat que no seran còmplices de debats estèrils i que no han fet esmenes perquè ‘”es coses estan molt clares”. Per contra, el parlamentari de Solidaritat Alfons López Tena ha anunciat que votarien a favor de la moció encara que no creuen en la virtualitat de que tiri endavant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa