El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament cita Rajoy i Santamaría per l’operació Catalunya
  • CA

La comissió que investiga l’operació Catalunya al Parlament ha citat aquest dimarts a les 16:30 hores el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè donin explicacions per la presumpta guerra bruta de l’Estat contra electes catalans per la seva ideologia sobiranista. Tots dos ja han descartat fer-ho remetent-se a un informe del Consell d’Estat que indica que “no existeix el deure” de comparèixer en aquest espai parlamentari, com ja van fer el primer cop que se’ls va citar, el 6 de juliol. Així, es tracta de la segona vegada que Rajoy i Santamaría declinen comparèixer-hi, i JxSí va avisar que estudiaria elevar una petició a la Mesa del Parlament per “acudir als tribunals” a denunciar-los per desobediència.

Així i tot, l’informe del Consell d’Estat exonera de comparèixer membres del govern espanyol a comissions d’investigació com la de l’operació Catalunya, en la qual aquest dimarts també s’ha citat l’ex-director general de la Policia Nacional Ignacio Cosidó, que tampoc no hi acudirà. Aquest dimarts també s’ha convocat per segona vegada el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i l’excap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef), José Luís Olivera, que no han manifestat si hi aniran o no, segons ha informat el Parlament. Tampoc no ha confirmat ni declinat la seva participació l’exinspector en cap de la Policia Nacional José Ángel Fuentes, per la qual cosa és dubte.

En canvi, l’excap de la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional Marcelino Martín Blas també ha estat citat i està previst que sí acudeixi a la Cambra per respondre les preguntes dels diputats, segons ha informat el Parlament. La comissió d’investigació va començar la seva feina el 23 de maig amb les compareixences dels periodistes que van començar a investigar l’operació Catalunya Patricia López i Enrique Bayo. Des de llavors, diversos experts han explicat que un grup de la policia espanyola vinculat a Assumptes Interns investigava polítics sobiranistes catalans i generava informes sense base per iniciar una investigació judicial que filtrava a mitjans per generar pressió mediàtica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa