El Parlament aprova la llei que dóna cobertura a l'Agència Tributària

JxSí i la CUP hi voten a favor, mentre que l'oposició hi vota en contra després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries

 

 

El Parlament ha aprovat aquest divendres al migdia la llei del Codi Tributari, la norma que ha de donar cobertura a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), amb els vots a favor de JxSí i la CUP. La resta de grups parlamentaris, Cs, PSC, CSQP i PPC hi han votat en contra. La llei -que dibuixa l'arquitectura tributària que inclou l'ATC, i és la primera de les tres anomenades lleis de desconnexió- té un text una mica diferent del que es va aprovar en la comissió d'Economia i Hisenda, ja que s'ha decidit eliminar l'article i les tres disposicions que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va dictaminar que eren inconstitucionals.

 

Durant el debat, la relatora de la ponència de la llei, Maria Senserrich (JxSí), ha celebrat que amb l'aprovació de la norma es posin "els fonaments d'una estructura d'Estat" i que es donin "els noms i cognoms de l'administració tributària, perquè el sistema fiscal funcioni bé". A més, la diputada del grup parlamentari majoritari ha sentenciat que, "els qui gestionen els nostres diners, són els que paguen la policia política, i envien avions per buscar proves falses", en relació a les anomenades Operació Catalunya i clavegueres de l'Estat. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha reclamat un "banc públic central" per quan Catalunya sigui una República, i ha exigit un debat "absolutament necessari" sobre un nou model fiscal, que ha defensat que sigui amb "ànima redistributiva real, amb escala progressiva, directe i just". 

Al seu torn, el diputat de C's Antonio Espinosa s'ha dirigit a JxSí i la CUP per deixar clar que no comptin amb el seu grup per crear una "agència secessionista" descoordinada de les agències tributàries espanyola i europea. A més, el dirigent del principal partit de l'oposició, ha conclòs la seva intervenció desitjant que els independentistes "es relaxin" durant les vacances, i que "aparquin les presses, que no són bones, sobretot si són per anar enlloc". D'altra banda, la diputada del PSC Alícia Romero ha retret que JxSí i la CUP hagin confós la llei amb un "discurs polític", tot i que ha admès que segurament calia una nova llei tributària.

 

 

En el seu torn, la diputada de CSQP Àngels Martínez ha lamentat que la nova llei del Codi Tributari no aconsegueixi que qui més diners tingui hagi de pagar més impostos. "La sobirania no resideix en els discursos, sinó que s'ha de sustentar cada dia en la matèria tributària", ha afegit la membre de Podem. 
 

El CGE va considerar, el 21 de juliol, que un article i tres disposicions addicionals de la proposició de llei del Codi Tributari de Catalunya vulneraven la Constitució. El dictamen apuntava que l'article que fa referència a les fonts del dret tributari hauria de citar la Constitució i, en canvi, només fa referència al "bloc de constitucionalitat". D'altra banda, el dictamen demanat per PSC i CSQP també conclou que les convocatòries per accedir a l'ATC no respecten el principi d'igualtat perquè estan restringides a personal que ara treballa a la Generalitat i té experiència en les funcions de les noves places.

 

Comentaris