El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament aparcarà un dia els homes per donar ple protagonisme a les dones
  • CA

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, s’ha plantejat assumir l’impuls de la feminització de la cambra catalana i en el marc d’aquest projecte se celebrarà l’1 de juliol el “Parlament de les Dones”, una sessió organitzada conjuntament amb el Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), òrgan que depèn del Departament de Presidència del Govern. La iniciativa, han explicat fonts de presidència aquest dimecres, pretén contribuir a fixar “una agenda política feminista” per Catalunya.

Aquest ple, en què només participaran 135 dones entre diputades, tècniques dels partits i representants d’entitats, se celebra ara per connectar amb el 25è aniversari de la IV Conferència Mundial sobre les Dones de Beijing. La iniciativa de la cambra catalana té alguns precedents a Portugal i Sud-Àfrica, però la “novetat” aquí resideix en el fet que, abans de la celebració de la sessió, s’han fet treballs previs amb certa activitat legislativa, les conclusions dels quals s’elevarà al Ple i podria donar lloc a un monogràfic, si així ho acorda la Junta de Portaveus.

La feina feta en aquest “Parlament de les Dones” haurà de cristal·litzar en una declaració consensuada per unanimitat, un text que ja sortirà pactat de les comissions prèvies de la sessió que se celebrarà. De la sessió en quedarà una imatge inèdita com és l’hemicicle amb exclusiva presència femenina. Però la iniciativa no es vol quedar en el terreny del simbòlic i la presidència del Parlament desitja que d’aquí en surti un model de treball i dinàmica per a l’activitat parlamentària. 

Eixos de treball

Els treballs previs pel “Parlament de Dones” s’han estructurat a partir dels eixos del pla d’acció que es va fixar a la Conferència de Beijing: drets humans de les dones; dret a l’educació i la cultura; drets laborals i econòmics; dret a la participació social i política, salut i drets sexuals i reproductius, i dret de les dones i les nenes a viure lliures de violències masclistes.

S’espera que en la sessió de l’1 de juliol no hi hagi “bronca” política perquè de fet les discussions s’hauran produït abans en les comissions de treball, així que qualsevol diferència ja haurà estat discutida.

Aquesta iniciativa s’emmarca també en d’altres accions que la presidència del Parlament impulsa per aconseguir la “feminització de la institució”. A hores d’ara s’està treballant en un Pla d’Igualtat, en fase de prediagnosi, i que ha determinat que existeixen dues mancances a abordar: per una banda, la manca de diputades en els òrgans de decisió del Parlament (hi ha una bretxa entre presència quantitativa i qualitativa) i, per l’altra, la manca de perspectiva de gènere en la producció legislativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa