El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El nou PDeCAT “ni compra ni compararà el marc de normalitat del PSOE”
  • CA
El líder del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez
El líder del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez | ACN

 

Tot just fa una setmana, el PDeCAT anunciava la retirada del suport a una moció conjunta acordada amb el PSOE que instava a dialogar per fer front a la situació política a Catalunya. Les declaracions del socialista José Zaragoza al Congrés avisat que mai no es parlaria d’independència, sumades al vot favorable del PSOE a una moció al Senat del PP que cridava a impedir “qualsevol intent de referèndum d’autodeterminació”, van fer impossible, per part de la direcció de Barcelona, de mantenir aquest suport. No va ser el cas del coordinador dels diputats al Congrés, Carles Campuzano, que va lamentar la “falta de coratge” del seu partit per tirar endavant la moció malgrat les limitacions, i va posar a disposició el seu càrrec. L’esquerda entre el nou PDeCAT, sorgit del congrés del juliol, i la vella guàrdia de Madrid, amb Campuzano i Xuclà al capdavant –el sector més afí a Marta Pascal- es fa cada vegada més evident a mesura que des del carrer de Provença de la capital catalana es perfila la nova estratègia política i la línia ideològica del partit. Una línia que s’ha d’ajustar als estatuts, que explicita que “reformar Espanya no forma part del nostre projecte. El PDeCAT al Congrés, per tant, no normalitzarà ni legitimarà un Estat que posa o treu persones des la presó segons el seu pensament polític”, i afegeix que “en aquestes circumstàncies, el lideratge del president Puigdemont és indiscutible”. 

 

Segons ha pogut saber El Món, en les properes setmanes es produiran canvis organitzatius per tal que l’acció política a Madrid i Barcelona estiguin totalment coordinades, entre elles i també amb el grup parlamentari de JxCAT, amb el Govern a l’exili i amb l’executiu de Quim Torra. La número dos del Partit Demòcrata, i també diputada al Congrés, Míriam Nogueras, es perfila com el paraigua que coordinaria aquesta estratègia conjunta, i que hauria d’evitar situacions de tensió com la viscuda la setmana passada arran de la moció conjunta amb el PSOE.  

 

Carles Puigdemont i Quim Torra
Carles Puigdemont i Quim Torra | Govern

 

Després de la polèmica de la setmana passada, preguntada per la relació amb el PSOE i la possibilitat que s’arribi a acords que puguin comprometre el full de ruta independentista, Nogueras és contundent: “El nou Partit Demòcrata ni comprem ni comparem el seu marc de normalitat. Això no vol dir que no dialoguem, al contrari, som els que mai no hi hem renunciat, però no estem aquí per parlar del temps, sinó del mandat que ells ignoren”, explica la número dos del PDeCAT a El Món. En aquest sentit, denuncia que el PSOE “es pensa que demonitzant els qui donen la cara per aquests mandat aconseguiran que desaparegui el moviment”, i alerta que hi ha una operació per “demonitzar i eliminar el president Puigdemont perquè ha posat davant del mirall l’Espanya desmantellada i rígida. I ho fa des d’Europa, amb la justícia internacional de la seva part”. 

 

Nogueras insisteix a deixar clar que “al nou Partit Demòcrata tenim clar que no renunciarem a res i protegirem la figura de Puigdemont en tot moment, tal i com ho estableixen els nostres estatuts“, una figura que considera que és la diana no només de l’Estat, sinó també dels partits constitucionalistes i d’algun sector de l’independentisme. És per això que Nogueras torna a adreçar-se a l’unionisme: “Som conscients que Madrid vol destruir el president Puigdemont, però sembla que no compten amb la determinació que tenim d’impedir-ho”.

 

Sigui com sigui, la número dos del partit remarca que les futures actuacions del partit a Catalunya i a Madrid es regiran pel compliment estricte dels estatuts, que impedeixen fer concessions “autonomistes” a cap Estat que mercadegi amb ostatges polítics. Sobre la taula, futurs pressupostos a Catalunya i a Madrid, i una proposta del PSOE de reformar la Constitució en dos mesos per retirar els aforaments dels diputats i l’executiu espanyol. Sobre l’aforament del rei, però, ni mitja paraula. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa