El ministre Catalá diu que la fiscalia estudiarà si porta als tribunals "els actes preparatoris"

El responsable de Justícia diu que la llei del referèndum és "autoritària i antidemocràtica"

 

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha titllat aquest dimarts a la tarda de "profundament antidemocràtic i autoritari" el projecte de llei del referèndum d'independència de l'1 d'octubre. Segons ell, aquesta llei, amb els termes presentats aquest dimarts al matí "mai formarà part de l'ordenament jurídic espanyol" perquè és "contrari a l'Estatut, la Constitució i la democràcia". A més, s'ha mostrat "preocupat" per la "deriva" que segons ell suposa que "sembla que les minories governen, impsen criteris". El ministre ha dit que la fiscalia estudiarà si els "actes preparatoris" d'activitats anul·lades pel Tribunal Constitucional comporten responsabilitats penals.

Segons Catalá, el projecte "nega la participació dels representants dels ciutadans, crea un sistema fermament antidemocràtic". "Ho diem de fa temps els demòcrates: al marge de la llei i la Constitució no hi ha democràcia", ha reblat. "Em preocupa la deriva profundament autoritària i antidemocràtica, sembla que siguin les minories les que governen, imposen criteris, imposen als mitjans de comunicació l'obligació d'emetre publicitat institucional, s'obliga els alcaldes i funcionaris a incomplir la llei perquè els polítics s'amaguen darrere", ha afegit. Segons ell, "es vol obligar a les forces polítiques a assumir sense debat determinats plantejaments, i se suprimeixen els dissidents, tot això són manifestacions molt preocupants de moviments totalitaris antidemocràtics".

 

En tot cas, "com que Espanya i Catalunya són una democràcia, mai serà una llei en vigor en els termes presentats aquest matí". "Espanya és una gran democràcia que hem construït durant quatre dècades, ho fem des del govern espanyol i confiem que ho facin tots els governs", ha conclòs.

A més, ha afegit que el Tribunal Constitucional ja va advertir al febrer que els actes preparatoris d'activitats nul·les poden comportar responsabilitats penals, i això la fiscalia ho estudiarà.

 

 

Catalá també ha advertit que sortir de la Unió Europea pot sortir molt car i que l'aïllacionisme no és una bona solució econòmica actualment. Per la seva banda, el conseller de Justícia, Carles Mundó, li ha respost que és "contradictori" i "absurd" titllar d'antidemocràtica una llei que pretén permetre votar a tothom.

 

Catalá i Mundó han fet aquestes declaracions just abans de clausurar a Barcelona el primer Congrés de les professions, organitzat per l'Associació Intercol·legial, que agrupa més de 100 col·legis professionals de Catalunya. A l'acte també hi ha assistit el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el quart tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens. Prèviament, el degà sortint del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, i el president del congrés i degà del Col·legi d'Arquitectes, Lluís Comerón, han explicat les conclusions de la trobada.

 

Comentaris