El manifest acadèmic internacional que denuncia els presos polítics agafa volada

Gairebé 600 membres de la comunitat acadèmica signen el document

 

 

"Nosaltres, la comunitat acadèmica, considerem que la vulneració reiterada dels drets civils a Catalunya amenaça les bases de la democràcia en aquest país. Els signes d'involució democràtica, com la violència exercida l'1 d'octubre contra persones que volien votar, esdevenen cada cop més evidents. Diverses actuacions de la judicatura i del Govern espanyols, com l'empresonament i la persecució d'activistes socials i membres del Govern i el Parlament de Catalunya elegits democràticament, posen en crisi la separació de poders, que és un dels pilars en què es basa l'estat de dret". 

 

 

Aquest és el primer punt d'un manifest impulsat per la comunicat acadèmica que ha començat a agafar volada -tot i les vacances universitàries- fins al punt que en pocs dies ha rebut el suport de gairebé 600 membres de la comunitat acadèmica internacional com Suïssa, Argentina, Austràlia, Estats Units, Espanya, Equador, Rússia, Índia, Brasil, Regne Unit, Itàlia, Xile, Suècia, Noruega, Mèxic, Euskadi, les Illes Balears, Escòcia o País Valencià. Un manifest que vol trencar el "silenci" de la comunitat acadèmica i vol denunciar la situació dels presos polítics i la repressió de l'Estat espanyol al sobiranisme. 

 

Un document que cita la "Declaració sobre l'ensenyament superior i la cultura democràtica: ciutadania, drets humans i responsabilitat civil del Consell d'Europa (Estrasburg, 2006)" i "afirma el compromís amb els principis i la pràctica democràtics".  Segons el manifest, que aquest diumenge ja compta amb 572 signatures, "la democràcia es fonamenta en el reconeixement i la defensa d'uns drets bàsics inalienables, entre els quals el d'expressar públicament el dissentiment". El document es va presentar el passat 14 de juny.

 

I afegeix:  "la judicialització de la política, la violència i la repressió han estat la resposta de l'Estat espanyol a les demandes dels catalans, en comptes del diàleg necessari per a qualsevol negociació". "Assistim així a un conjunt d'accions dels poders institucionals de l'Estat espanyol que són impròpies d'un estat democràtic i vulneren principis fonamentals del dret internacional", conclou el document.

 

 

"Davant la gravetat d'aquesta situació, el silenci de la comunitat acadèmica no és una opció", subratlla el document. Així declaren que "la recuperació de la seguretat jurídica és imprescindible i no podem acceptar que les decisions dels poders públics siguin arbitràries". "És imprescindible que es respectin els drets fonamentals d'expressió, reunió, manifestació i participació política", reblen. I consideren que cal "salvaguardar els drets i les llibertats només és possible recobrant els usos democràtics i resolent en l'àmbit polític els problemes polítics".

 

 

 

Comentaris