El lletrat major del Parlament qüestiona la legitimitat de la via unilateral de l'1-O

Antoni Bayona considera que el procés es contradiu entre el principi democràtic i el de legalitat

 

 

El lletrat major del Parlament de Catalunya, Antoni Bayona, ha qüestionat la legitimitat del referèndum unilateral de l'1-O en un article publicat a la Revista Catalana de Dret Públic de Catalunya titulat 'El futur polític de Catalunya: el paper del Parlament', que ha avançat 'La Vanguardia'. Bayona posa en dubta les bases jurídiques de l'estratègia independentista i considera que el procés es contradiu entre el principi democràtic i el de legalitat. "No sempre hi ha una línia clara de continuïtat i coherència", subratlla el lletrat major.

En l'article, Bayona subratlla que la doctrina del Tribunal Constitucional no permet "ni la Generalitat ni l'Estat poden convocar un referèndum o una consulta popular que pugui afectar l'ordre constitucional, com ho seria una que tingués com a objecte preguntar sobre la independència de Catalunya en exercici del dret a decidir". Afegeix que la jurisprudència constitucional és "especialment rígida" i posa en qüestió fins i tot, segons apunta, la possibilitat d'un referèndum acordat entre l'Estat i la Generalitat.
 

 

El lletrat major del Parlament també carrega contra la interpretació dels resultats de les eleccions del 27-S. Així, recorda que els resultats no va atorgar a JxSí la majoria de vots ni d'escons al Parlament i, tanmateix, apunta, va forjar un acord amb la CUP que "va emfasitzar el caràcter unilateral del procés". En aquest sentit, Bayona creu que els resultats electorals haurien d'haver obert una "reflexió profunda".
 

Finalment, Bayona qualifica de "greu error d'apreciació política i sobretot jurídica" considerar que l'estat espanyol "manté formes autoritàries (postfranquistes) que el convertirien en no democràtic".

 

Comentaris