El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern, sobre l’amenaça de tallar el FLA: “Si tallen l’aixeta, ells s’embussen”
  • CA

 

El secretari d’Economia, Pere Aragonès, ha estat l’encarregat de reaccionar en nom del Govern després que l’executiu espanyol hagi anunciat que demanarà setmanalment a la Generalitat els certificats de pagaments per vigilar que no es gastin diners per a l’1-O, condicionant així els pagaments del FLA. Per a Aragonès, l’Estat està fent “propaganda” i intenta “estendre la campanya de la por” amb aquesta mesura. De fet, el secretari d’Economia ha acusat el govern espanyol d’estar “amenaçant els proveïdors, els funcionaris i els serveis públics” perquè els catalans “van votar un Govern diferent al que ells volien” i està “compromès amb el referèndum” de l’1 d’octubre. Aragonès, però, està segur que l’executiu que lidera Mariano Rajoy no posarà en perill els pagaments als proveïdors provinents del FLA, perquè creu que “si tallen l’aixeta a Catalunya, ells s’embussen”.

El Govern ha rebut amb incredulitat l’anunci que l’Estat demanarà setmanalment certificats als responsables de la gestió i intervenció econòmica de la Generalitat per comprovar que no hi hagi cap partida destinada a l’organització del referèndum de l’1 d’octubre, de manera que obliga els interventors de les conselleries, el director general de pressupostos i el director general de política financera a remetre aquests expedients cada setmana.

 

Pere Aragonès creu que amb això es constata que l’executiu espanyol “està fent actuacions de propaganda i d’amenaça sobre treballadors públics, proveïdors i serveis de l’estat del benestar a Catalunya perquè hi ha un Govern que va ser votat per la ciutadania i té un compromís amb el referèndum”. “El que està fent és amenaçar de castigar els serveis públics de Catalunya, el benestar dels ciutadans, en funció del vot que van fer a les eleccions del 27-S. Hi ha una clara discriminació ideològica. És fals que tots els espanyols són iguals; hi ha uns que no són iguals perquè votem diferent al que ells volen, i quan volen tornar a votar se’ns amenaça de col·lapsar els serveis públics”, ha etzibat.

Per al secretari d’Economia, es tracta simplement d’una “campanya de propaganda de la por” i per això ha reclamat al govern espanyol “que deixi d’amenaçar funcionaris i proveïdors, i que guanyi la legitimitat a les urnes, fent campanya pel ‘no’, però no amenaçant”. “Demanem que deixin a banda i fora del debat polític i la situació de tensió, els serveis públics del país i els treballadors i proveïdors. És un govern irresponsable”, ha considerat en declaracions des de la seu del seu departament. 

 

A més, per al Govern, l’anunci de l’executiu espanyol és “una actuació de propaganda” perquè “el control ja el fan de forma mensual”, i establir que “més funcionaris certifiquin que les despeses no es destinen al procés independentistes” es fa per inocular temor a l’1-O. “Ho fan per estendre la campanya de la por. Es pensen que amenaçant els serveis públics de Catalunya els ciutadans renunciaran al seu dret a vot”, ha sentenciat. 

 

Amb tot, Aragonès no creu que el govern espanyol vagi molt enllà amb aquesta mesura i dubta que deixi de fer els traspassos dels diners del FLA. “El govern espanyol sap perfectament que la reputació de la Catalunya autonòmica i la de l’Estat estan entrellaçades. Els impagaments de la Generalitat afecten a l’Estat perquè ell és l’últim responsable i qui recapta els impostos. Si algun dia pensen tallar l’aixeta, ells s’embussen. Els afecta directament a ells, i la lectura que farien els mercats és la d’un estat que ha deixat de fer front a les seves responsabilitats”, ha comentat. 

 

A més, el secretari d’Economia dona per fet que una mesura com aquesta no atura res, ni tan sols poder fer la compra de les urnes per al referèndum. “No tenim més dificultats que ahir per comprar les urnes, simplement l’Estat esta fent propaganda. Si el Govern vol comprar urnes ho pot fer perfectament i la querella presentada no se sosté. Tot això forma part de l’estratègia de la por i d’intentar frenar el referèndum fent-lo col·lapsar administrativament”, ha conclòs. 

 

El govern espanyol ja va incrementar els controls al FLA a finals del 2015 per garantir que els diners es destinaven a “l’activitat prevista” i no per a plantejaments que anessin “contra la constitució”, tal com va dir l’aleshores vicepresidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría. Així, ja fa un any i mig que hi ha un control mensual per part de la intervenció general de l’Estat de les despeses que fa la Generalitat. Amb les mesures que proposa ara el govern espanyol, el control serà setmanal i s’estén als interventors de les conselleries, el director general de pressupostos i el director general de política financera. Per tant, suposarà “més càrrega burocràtica, més obstacles i més dificultats”, ha lamentat Aragonès. 

 

“Realment, el control ja el tenien. La Generalitat de Catalunya, de facto, està intervinguda des que es va acollir al FLA el 2012, la resta és propaganda nacionalista espanyola”, ha afegit. El FLA es destina sobretot a pagament de proveïdors, com les farmàcies, i a venciments del deute.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa