El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern reivindicarà la llibertat dels presos en un acte sense Cs, PSC ni PP
  • CA

 

Els actes institucionals del Govern per la Diada que se celebraran aquest dilluns reivindicaran la llibertat dels presos sobiranistes en una marxa que anirà del Parlament al Palau de la Generalitat i que encapçalaran els presidents Quim Torra i Roger Torrent, que portaran la flama del Canigó. La marxa començarà a les 20.30 hores davant la Cambra, passarà pel Born i finalitzarà a la plaça Sant Jaume; i abans, a les 18 hores, Torra haurà realitzat una ofrena floral al Fossar de les Moreres de Barcelona.

 

En acabar la marxa, sobre les 21.45, començarà un acte davant del Palau de la Generalitat en què diversos artistes simbolitzaran la metàfora de “portar la llum a la institució després de la foscor i la paràlisi imposada després de l’aplicació del 155”, segons els organitzadors. Vol representar la tornada de la llum a la Generalitat també per assenyalar el camí cap a la llibertat i el futur, així com per reclamar l’alliberament dels presos sobiranistes i la tornada dels que es troben a l’estranger, afegeixen. L’objectiu és recollir la idea de llibertat en diferents formes artístiques que combinin música, dansa i projeccions en pantalles o en la façana de la Generalitat, amb què se cercarà un acte “metafòric i potent”. Dirigit per Lluís Danés, l’espectacle de la plaça Sant Jaume comptarà amb les actuacions de la ballarina i coreògrafa Marta Carrasco, el cantautor Roger Mas, les cantants Paula Valls i Judit Neddermann, el grup Obeses, el Cor Jove de l’Orfeó Català, la Giorquestra de Girona i els compositors Marc Timó i Xavi Lloses.

 

Cs i PP han anunciat que, com en anys anteriors, no participaran en els actes pel seu desacord amb el format, i el PSC tampoc ho farà per primera vegada, al·legant que només representa a “la meitat” dels catalans. El cartell de la Diada també ha originat polèmica: són les quatre barres vermelles de la senyera tapades amb cinta aïllant, com a metàfora sobre la falta de llibertat d’expressió que el Govern considera que hi ha a Catalunya. El Parlament també commemorarà aquest dilluns la Diada amb el tradicional acte d’entrega de la seva medalla d’honor, que aquest any serà per a l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa