El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern obrirà una nova delegació a Mèxic
  • CA

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha aprofitat el primer acte del seu viatge oficial a Mèxic per anunciar que el Govern obrirà una delegació al país, com a porta d’entrada a l’Amèrica Llatina. L’anunci l’ha fet a la trobada amb la comunitat catalana a l’Orfeó Català de Mèxic. D’aquesta manera, el Govern ha començat a concretar el pla d’aprovar en les pròximes setmanes un decret per obrir delegacions fora d’Europa. “El Departament vol tenir presència a llocs on mai ha arribat, com Llatinoamèrica”, ha explicat Bosch a la capital mexicana, “amb l’ànim de defensar els drets dels catalans a tot el món”.

El conseller ha afirmat que posaran l’accent en el vot exterior a Mèxic on, en les últimes eleccions, de les 15.000 persones censades només van poder-ne votar 250. “És una obligació del Govern de Catalunya ser present als cinc continents”, ha manifestat Bosch. A més, ha afirmat que la futura oficina treballarà per millorar les relacions amb la cultura, els centres formatius, l’esport, el turisme, el comerç i la política mexicana.

Bosch també ha recordat l’exigència de perdó pels abusos comesos durant la conquesta que el president Andrés Manuel López Obrador va fer arribar al rei Felip VI via carta. Segons ell, el Govern sí que reconeix el genocidi que es va produir durant la colonització. “És una veritat històrica demostrada”, ha dit. El conseller ha fet referència als 80 anys de l’aniversari de l’arribada dels primers exiliats republicans a Mèxic per assegurar que, amb l’obertura de la delegació, es continuarà aquest camí “democràtic, de respecte a les llibertats i a la pluralitat lingüística i cultural” entre Catalunya i Mèxic.

Durant la seva visita a Mèxic, Bosch té previst reunir-se amb representants dels principals partits polítics, organitzacions, think tanks, cercles d’empresaris i mantindrà diverses entrevistes amb mitjans de comunicació del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa