El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern ja explica el referèndum a les cancelleries de tot el món
  • CA
Puigdemont anuncia la data i pregunta del referèndum | Jordi Borràs

  

 
La conselleria d’Afers Exteriors, liderada per Raül Romeva, ha enviat un memoràndum per explicar el referèndum de l’1 d’octubre a les cancelleries d’arreu del món. El document número 37 –adreçat a governs, ambaixades i diplomàcia- informa que l’executiu català ha arribat finalment a un acord per a la data i la pregunta: “Do you want Catalonia to be an independent country in the form of a Republic?”. El text recorda igualment la negativa reiterada el govern espanyol a negociar un referèndum, apunta que el Govern té el suport de la majoria del Parlament i que les enquestes mostren de manera persistent que el 75% dels catalans volen decidir el futur polític del país en un referèndum. “Votar no pot ser considerat, sota cap circumstància, un acte il·legal”, afirma l’executiu català en la missiva. 
 
 
 
“Estem fent tot el possible perquè tothom que pot votar en unes eleccions normals pugui votar també en aquestes. El Departament de Governació fa que temps que treballa perquè el vot exterior sigui possible”, ha insistit el conseller d’Afers Exteriors en declaracions a RAC1, que ha subratllat que totes les decisions sobre el referèndum –també el decret de convocatòria de l’1-O- “són una decisió col·lectiva, de Govern”. Sobre la posició dels comuns, Romeva s’ha mostrat conciliador. “Jo estic convençut que quan a la gent se li proposa escollir entre monarquia i república, quan tenim possibilitat de construir una república, és una magnífica oportunitat que val la pena aprofitar”, ha reflexionat en veu alta el conseller d’Afers Exteriors. 

 

 

El memoràndum del Govern també fa un repàs a la dilatada negociació per aprovar l’Estatut i la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 que va escapçar-lo. S’insisteix que el Govern hauria volgut fer el referèndum acordat amb l’estat espanyol però que la negativa de Rajoy ho ha fet inviable. Segons l’executiu català, aquest és “l’únic camí possible”. “La Constitució espanyola no prohibeix aquesta ruta, i una decisió tan important no ha de ser condicionada per una interpretació parcial de la Constitució”, ha recalcat el govern de Puigdemont. Finalment, el memoràndum recull la voluntat de Catalunya de ser un “soci clau” d’Espanya com a nou estat independent i assegura que és una triple oportunitat per a Catalunya, l’estat espanyol i Europa.
 

 

“Però sigui quina sigui la relació, Espanya ha d’avançar en termes democràtics i en l’Estat de dret; és una qüestió inevitable per al seu futur”, conclou el memoràndum del Govern a les cancelleries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa