El Govern estudia incrementar el nou cànon digital entre un 10 i un 20%

La sentència del TC obliga l'executiu a retornar entre 34 i 37 milions d'euros a les operadores

 

El Govern encarirà el cànon digital quan aprovi el nou impost sobre les operadores d'Internet que substituirà el que el Tribunal Constitucional ha tombat. El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que "es corregiran els tipus a l'alça", superant els 25 cèntims actuals per cada contracte de connexió subscrit al territori de Catalunya. Fonts del Departament d'Economia han concretat que l'increment serà similar al que es va aplicar al nou impost sobre les nuclears, d'entre un 10 i un 20%. Salvadó ha explicat que, arran de la sentència, el Govern ha de tornar entre 34 i 37 milions d'euros a les operadores a les quals els va cobrar el tribut. El secretari d'Hisenda ha titllat la sentència de "política" i "insostenible" i ha dit que "no s'aguanta per enlloc".

Sobre els arguments del TC per anul·lar l'impost català, Salvadó ha defensat que hi ha altres països d'Europa on l'IVA conviu amb un cànon digital per finançar el sector audiovisual. 
 

Ajudar a finançar el sector audiovisual
 

 


L'impost s'aplicava a les companyies operadores de serveis de comunicacions electròniques, amb una quota fixa de 0,25 euros al mes per cada contracte de connexió subscrit al territori de Catalunya, ja sigui a través de telefonia fixa o de dispositiu mòbil. El Govern havia fixat una recaptació de 20,5 milions d'euros anuals, que es destinarien a proveir el fons per el foment de la indústria audiovisual i el fons per al foment de la difusió cultural digital.

L'impost a les operadores d'Internet anava destinada a dos fons. D'una banda, al foment de la indústria audiovisual (fins a un màxim del 95%) i, de l'altra, a la difusió de la cultura digital (amb un mínim del 5%). La taxa buscava constituir, segons el Govern, una nova font d'ingressos per impulsar la indústria cinematogràfica i audiovisual. Per la seva banda, els recursos del fons per al foment de la difusió cultural digital s'haguessin destinat a projectes o actuacions que promoguin l'accés de la ciutadania a Internet en centres o institucions de difusió cultural. 

 

Comentaris