El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol no aclareix si accepta l’entrada de ministres de Podem
  • CA

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, no ha aclarit si el PSOE i el seu executiu accepten l’entrada de ministres de Podem de perfil tècnic a un hipotètic govern sorgit de la investidura de Pedro Sánchez, i ha insistit en les diferències entre les dues formacions sobre Catalunya. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá ha recordat al líder de Podem, Pablo Iglesias, que aquesta “no és una qüestió d’orgulls o d’egos personals, sinó que és una qüestió d’Estat”. Ha assegurat que el PSOE no ha establert “cap veto a ningú” però vol parlar primer “del programa” i després de les “persones”. També s’ha mostrat convençuda que la consulta de Podem a les bases sobre l’acord de coalició o de cooperació no dinamitarà les negociacions, malgrat que considera que el resultat és “previsible”. En tot cas, i malgrat el fiasco de les converses entre Sánchez i Iglesias d’aquesta setmana, ha assegurat que el president espanyol en funcions “ho tornarà a intentar” i segueix treballant per a una investidura al juliol. 

Tot plegat després que el PSOE filtrés aquest dijous que està “obert a totes les possibilitats” per aconseguir la investidura, en relació a l’opció d’integrar a l’executiu membres de l’entorn de Podem. Fonts del partit van apuntar a Eldiario.es que aquesta suposada entrada de Podem a l’executiu es limitaria a persones de perfil “tècnic”, i per tant no al líder de la formació, Pablo Iglesias, o membres de la cúpula del partit. Celaá no ha confirmat aquest extrem, ha reivindicat de nou “un model de cooperació” –que no de coalició- i ha assegurat que el PSOE “no té cap veto personal a ningú”.“Finalment qui té la facultat de configurar el seu govern és el president del govern i ell determinarà quines persones són de la seva confiança per dur a terme tasques”, ha afirmat. En tot cas ha acusat Podem de tenir “desconfiança” i ha retret a Iglesias que pensi només en “debats estèrils sobre càrrecs i persones” en comptes de “continguts, de polítiques i de programa”. “El primer”, ha dit, és saber “què es farà”, i després “amb qui”. 

Segons Celaá, “és ara quan tenim l’oportunitat de consolidar un govern i un projecte progressista que ens condueixi a l’estabilitat durant quatre anys” i “no podem desaprofitar aquesta oportunitat”. 

Diferències sobre Catalunya

La portaveu del govern espanyol ha recordat un cop més que les dues formacions mantenen discrepàncies en qüestions com el conflicte a Catalunya, tal com ha fet aquesta setmana el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que ha destacat que Podem està a favor del dret a decidir. En tot cas, Celaá ha afirmat que el seu executiu està “esperant la resposta” de Podem a la proposta programàtica que li va fer el president del govern espanyol basada, segons va dir, en les línies compartides entre les dues formacions.

Pel que fa a la consulta de Podem a les seves bases sobre si volen un govern de coalició o de coordinació, Celaá ha afirmat que la formació morada “té la llibertat absoluta per formular les consultes que consideri” i ha expressat el seu “respecte” per quest exercici. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa