El Govern espanyol encara negociava amb ETA després de l'atemptat de la T4

Va arribar a prometre a la banda l'alliberament "secret" de Juana Chaos

El Govern va oferir a ETA després de l'atemptat de la T4 a l'aeroport de Barajas reprendre la negociació política si la banda es comprometia mitjançant una declaració a no fer més atemptats, segons consta en els documents de la Guàrdia Civil sobre les actes d'aquella negociació confiscades al que va ser 'número u' de la banda, Francisco Javier López Peña, àlies 'Thierry', detingut el 20 de maig del 2008 a França.

Segons aquests documents difosos pel País es demostra que el Govern va proposar a ETA reprendre el procés després de l'atemptat que va acabar amb la vida de dues persones a Barajas el 30 de desembre del 2006: "ETA ha d'assegurar amb una declaració que no farà més atemptats. Després de la declaració s'activaria el procés en el punt que va quedar a Loiola".

Aleshores el govern "també es proposa que Batasuna canviï els estatuts, una etapa sense atemptats i es comença la taula de partits". El Govern adverteix a la banda que "si es trenca ara no tornarà a haver-hi noves opcions durant anys", diu l'acte de la primera reunió després de l'atemptat.

Segons consta en el document, aquesta reunió entre un representant del Govern i ETA es produeix després d'una altra reunió del PSE amb Batasuna en què es nega un estatut per a les tres províncies basques i navarresa.

Sobre la taula de la negociació hi ha la detenció de Yurrebaso que havia tingut lloc el 27 de març a França. "ETA exigeix l'alliberament de l'etarra i garanties de seguretat per al futur" i "un acord polític. ETA es nega a fer més gestos". Però el Govern respon que "no és a les seves mans alliberar el detingut", però que "espera que l'alliberin" i afegeix que "després de Barajas el procés està trencat i cal intentar reprendre'l".

Chaos en llibertat secreta


D'altra banda, en reunions celebrades entre juny i setembre del 2006, la banda terrorista i l'Executiu central també acorda que De Juana, amb 25 assassinats a la seva esquena, surti de presó en llibertat condicional. En aquest període, en concret entre el 7 de novembre del 2006 i l'1 de març del 2007 l'etarra va mantenir durant 115 dies una vaga de fam després de ser condemnat a 12 anys i mig per un delicte d'amenaces terroristes.

El tracte és atorgar-li la llibertat condicional, prèvia rehabilitació en un hospital de Madrid "mantenint la situació de llibertat en secret", i després, ser traslladat a "Euskal Herria en llibertat". Segons les actes, "es va establir amb De Juana la forma de fer això per mitjà de l'home de l'Església". Al final, però, les actes recullen un bloqueig en les negociacions pel robatori d'armes a França.

 
 

Comentaris