El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol demana “un pacte per la igualtat de tots els espanyols en el sistema autonòmic”
  • CA

El govern espanyol demana unitat al voltant de la Constitució de 1978 i exigeix als partits que van donar suport al pacte de la carta magna -en clara referència al PSOE i al PDECat, com a hereu de l’antiga Convergència- que “no s’apartin” d’aquest acord. Segons el portaveu del govern, Iñigo Méndez de Vigo, “no es pot fer un procés revisionista de la història” i opina que “en política s’arriba més lluny quan un és seriós i coherent”. Per Méndez de Vigo, un suport tancat al text constitucional, ha de servir per “consolidar el prestigi d’Espanya” a més d’ajudar a “reduir els factors de risc de la unitat nacional”. El govern espanyol considera que “no és responsable obrir un procés constituent ni començar des de zero”. El ministre de Cultura, Educació i Esports, també ha reiterat el desig de què tothom subscrigui grans pactes d’Estat sobre l’educació, el sistema de pensions, la qualitat democràtica i contra la corrupció o “per la igualtat de tots els espanyols en el sistema autonòmic“.

 

 

  

Iñigo Méndez de Vigo considera que “aquests últims 40 anys de democràcia han estat els millors anys de la història d’Espanya”. El portaveu reconeix que després del congrés del PSOE “ens preocupa que no hi hagi una visió clara sobre el que pretén amb Espanya” i argumenta que “no sabem a què es refereix amb lo d’un estat plurinacional”. Malgrat criticar que alguns vulguin fer un procés revisionista, però, Méndez de Vigo assegura que “això no tanca la porta a un procés reformista”. Un cop més, ha demanat a Carles Puigdemont que “vingui al Congrés que és on es pot modificar la Constitució”. El portaveu considera que el govern “no mostra gaire interès en explicar la seva proposta al Congrés” i demana que “si no ha arribat, que la tornin a enviar i truquin després per reconfirmar”. 

 

 

Des de l’executiu espanyol lamenten “la convocatòria unilateral de la Generalitat de la Junta de Seguretat” i afirma que “es reunirà” amb la presència del ministre Juan Ignacio Zoido, tot i que Méndez de Vigo no ha precisat la data, ja que la proposada pel govern català coincideix amb una reunió que Zoido ha convocat del G4 a Sevilla.

 

El consell de ministres d’avui també ha aprovat una subvenció de 280 milions d’euros per a fins socials, que ha presentat la ministra Dolors Montserrat, després d’un acord amb els consellers de Benestar Socials dels diferents territoris. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa