El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol celebra el retorn al diàleg amb la Generalitat
  • CA

 

El govern espanyol celebra el retorn al “diàleg” amb la Generalitat que va suposar la Comissió Bilateral celebrada aquest dimecres a Barcelona, encara que ambdues administracions segueixin mantenint postures enfrontades pel que fa als presos polítics o a l’autodeterminació. Així ho ha explicat aquest dijous el secretari d’Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez Amor, qui veu com “un pas endavant” que tots dos governs s’asseguin en una taula “amb normalitat” i, conscients de les seves “discrepàncies”, i treballin en l’agenda d’assumptes pendents que afecten els ciutadans. Segons ha recordat en una entrevista a Cadena SER, aquesta Comissió Bilateral no s’havia reunit durant els últims set anys, per aquest motiu la seva convocatòria ja representa un retorn a la “normalitat”.

 

No obstant això, ha assegurat que la trobada no va suposar cap cessió del govern espanyol als independentistes i creu que ho demostren les paraules del conseller d’Acció Exterior i Relacions Institucionals, Ernest Maragall, després de la reunió, que va criticar l’Executiu de Pedro Sánchez pel fet que insisteixi a rebutjar el referèndum d’independència. “En cap moment ha plantejat cap idea ni proposta de fons”, va censurar. “Hi ha una posició del Govern ja coneguda i no entrarà a parlar de res que tingui a veure amb autodeterminació ni amb decisions judicials”, ha insistit Sánchez Amor, que ha rebujat les crítiques dels dirigents del PP. En aquest sentit, ha explicat que els representants de la Generalitat no van demanar directament al govern espanyol que doni instruccions a la Fiscalia sobre els presos polítics, però “sí que van dir que el Govern hauria de revisar la seva política perquè entenien que es tractava d’una política generalitzada”.

 

En relació amb això, el secretari d’Estat ha revelat que el govern espanyol, en la seva resposta, va insistir en la independència del poder judicial i va deixar clar que no donaria “cap instrucció en aquest sentit”. També ha parlat sobre la trobada amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, qui ha insistit que és “evident” que l’executiu no acceptarà que ningú “trenqui” el marc constitucional però ha coincidit a qualificar com a “positiu” que s’obrin lleres de diàleg. Una vegada establerts els “límits claríssims” sobre autodeterminació o independència, la ministra creu que hi ha “moltes coses” que “es poden i s’han d’abordar” amb la Generalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa