El govern espanyol aprova el decret per exhumar Franco

Calvo explica que si la família del dictador no es pronuncia, l'Executiu decidirà a quin lloc "digne" i "respectuós" l'enterren

 

El cos de Francisco Franco serà exhumat. La vicepresidenta Carmen Calvo ha anunciat aquest divendres que el govern espanyol ha aprovat la presentació del decret llei que modifica aspectes de la llei de memòria històrica del 2007 i que per tant insta a retirar del Valle de los Caídos les restes del dictador. Segons Calvo, Espanya no es pot permetre tenir un lloc "d'enaltiment al franquisme" allà "on hi ha les víctimes", ha dit la número dos de Pedro Sánchez. A més, també ha explicat que la família de Franco podrà proposar on vol que es traslladi el cos de Franco, tot i que ha avançat que en cas que no es pronunciï, serà el govern espanyol qui decideixi a quin lloc "digne" i "respectuós" es traslladin les seves restes.

 

"No podem esperar ni un segon més", ha assegurat Calvo, insistint que aquesta mesura "està pensada en el futur" i que les noves generacions "necessiten estar en les millors condicions ètiques i morals" perquè no es repeteixi el franquisme. En aquesta línia, ha afirmat que amb aquest decret llei, està previst que el Valle de los Caídos sigui "un espai de reflexió".

 

Ara, la pilota està al Congrés dels Diputats. La cambra baixa haurà de convalidar el decret en el termini de 30 dies. Tot indica que tirarà endavant amb el suport de Podemos i els independentistes, que també han demanat incloure l'anul·lació de les sentències franquistes. De totes maneres, el suport no serà unànime. El PP i Cs ja han anunciat aquesta setmana que no votaran a favor de reirar les restes del dictador del Valle de los Caídos. Això, però, no aturarà la seva exhumació, ja que a la cambra es sumarien els mateixos suports que van permetre tombar el mandat de Mariano Rajoy i col·locar Pedro Sánchez a la Moncloa quan es va votar la moció de censura.

 

 

El Valle de los Caídos, buit de dictadors el 2019

 

Francisco Franco està enterrat al Valle de los Caídos des del 1975. Calvo ha anunciat que el decret llei aprovat avui té data de caducitat de 12 mesos, tot i que des del govern espanyol estimen que l'exhumació del dictador del seu mausoleu tindrà lloc a finals de 2018. Si així és com acaba passant, Pedro Sánchez haurà complert una de les seves grans promeses quan va arribar al poder.

 
 

Comentaris