El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol acusa la Generalitat d’actuar amb “obscurantisme”
  • CA

 

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha acusat aquest dilluns el govern de la Generalitat d’actuar amb “obscurantisme” pel que fa al contingut de les lleis de transitorietat i del referèndum, i de pressionar els alcaldes, els funcionaris i els mitjans de comunicació per fer-lo realitat, en referència a les informacions que apunten que la Generalitat només destinarà les subvencions a la premsa que accepti reproduir els seus anuncis institucionals. Segons el ministre, això “atempta contra la llibertat d’informació i de premsa”.

 

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Méndez de Vigo ha insistit també que “tots els actes preparatoris” del referèndum “incorren també en responsabilitat” penal, i ha demanat a la Generalitat que “no s’escudi en els alcaldes i funcionaris com ho van fer amb els voluntaris”. “Que assumeixin la responsabilitat si ho volen fer”, ha dit, tot i que “el nostre consell és que atenguin la nostra mà estesa” i acceptin debatre el referèndum “al Congrés dels Diputats”

El govern espanyol ha reaccionat d’aquesta manera a la publicació aquest dilluns d’un esborrany de la llei del referèndum i d’una informació d’El País sobre la Llei de Transitorietat. Segons el ministre portaveu, a tres mesos vista de la data “fixada unilateralment pel president Puigdemont” l’executiu espanyol “constata” que “no hi ha urnes”, que “molts alcaldes” diuen que no prestaran locals i que el Govern “tampoc té cens”.

Segons Méndez de Vigo, el seu govern mantindrà “la mateixa posició de sempre” que passa per l’oposició “ferma” en contra d’un referèndum “il·legal”. Ha assegurat que la Comissió de Venècia va resoldre que “qualsevol referèndum s’havia de sotmetre a la legalitat constitucional de l’Estat membre”.

Pel que fa a la fórmula d’assemblea constituent que apareix a un suposat esborrany de la Llei de transitorietat publicat pel diari ‘El País’, Méndez de Vigo ha assegurat que és un model que “ens allunya d’Europa” i que respon més a “altres latituds“. Segons ha assegurat, el format demostra que “qui està dominant tot el procés són els radicals de la CUP”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa