El Govern envia la llei del referèndum a totes les cancelleries del món

Exteriors elabora un nou memoràndum per explicar que la norma vol donar una resposta "democràtica" al conflicte amb l'Estat

 

El Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors ha enviat la llei del referèndum registrada aquest dilluns al Parlament a les cancelleries de tot el món. Ho ha fet acompanyat d'un nou memoràndum on s'explica que la llei vol donar una resposta "democràtica" a la sentència el Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut que va suposar la "ruptura del pacte constitucional del 1978" i la "negativa" de les institucions de l'Estat de negociar una solució política a les demandes "legítimes" de Catalunya ja que estableix que "l'única resposta ha estat una ofensiva contra aquells que defensen la convocatòria d'un referèndum". Exteriors es refereix també a la restricció de l'autonomia a través d'una "recentralització" i una interpretació "molt restrictiva" de la Constitució. El document explica que està previst aprovar la norma "a principis de setembre".

"Catalunya es converteix en una minoria estructural dins de l'Estat, el que l'impedeix tenir ple reconeixement, representació i participació en la vida política, social i econòmica i cultural de l'Etat, lliure de tota discriminació", sosté el text. El memoràndum explica també les tres realitats de les que es deriva la norma. Situa la primera en la "necessitat de trobar una solució política al conflicte polític amb el govern espanyol" per permetre els ciutadans expressar-se inequívocament a través d'un referèndum.

 

 

En segon lloc, menciona la necessitat de respondre la demanda de ciutadana d'expressar-se i, en tercer lloc, l'existència d'un marc legal internacional que "fa possible la convocatòria d'un referèndum d'independència, així com la creació d'un nou estat a Europa, basat en l'obligació dels estats d'afrontar democràticament els seus desencontres, el respecte als drets humans bàsics i les llibertats" i el dret dels pobles a la lliure determinació i de secessió.

El memoràndum sosté també que un cop aprovada la llei estan previstos una sèrie de mecanismes comparables internacionalment per a processos electorals, inclòs l'establiment d'una autoritat electoral, la composició de les taules, les llistes electorals i els locals de votació.

 

Comentaris