El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern diu que la querella contra Borràs “no té cap base jurídica”
  • CA

 

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha dit aquest dimarts que la querella admesa a tràmit pel TSJC contra la consellera de Governació per la compra de les urnes “no té cap base legal”. “Estem plenament convençuts de la legalitat d’aquest procés administratiu”, ha assenyalat Munté, tot afegint que el Govern està amparat per les seves “competències estatutàries” de manera que “la voluntat és tirar el procés endavant”.

 

Per Munté la querella és un pas més de l’Estat per seguri amenaçant “no només els funcionaris, sinó també les empreses”. No obstant això, Munté ha dit que les empreses “saben perfectament quin és el marc legal vigent i que han de pdoer fer la seva feina amb total tranquil·litat i sobretot sense amenaces”.

 

D’altra banda, Munté també ha defensat la “legalitat” de la Conselleria d’Afers Exteriors, que lidera Raül Romeva, davant d’informacions aparegudes a la premsa en què s’avança que el Tribunal Constitucional (TC) decidirà aquesta setmana en el seu ple suprimir-la en considerar-la inconstitucional. Munté ha apel·lat al “sentit de prudència” per no estendre’s en la valoració de les informacions, encara que ha dit que el Govern esperarà a conèixer la “deliberació i la sentència” que pugui emetre el TC.

 

En tot cas, ha afegit Munté, des del Govern “ratifiquem i estem plenament convençuts que les diferents funcions que exerceix el departament que dirigeix Raül Romeva estan perfectament previstes a l’Estat i a la Constitució”, en el sentit de la capacitat de la Generalitat per obrir oficines, fer acords de col·laboració, cooperació i projecció internacional. “Són funcions absolutament legals i a més imprescindibles pels nostres interessos”, ha subratllat.

Si el TC decidís suprimir la Conselleria d’Afers Exteriors el tribunal estaria “anant en contra dels seus propis principis”, ha dit Munté, recordant que aquestes funcions van ser ratificades pel TC perquè s’inclouen en articles que el PP va intentar tombar reclamant-ne la nul·litat. Tot i així, el TC “va ratificar la seva plena legalitat”.

 

La carta que Ana Pastor assegura no haver rebut

 

D’altra banda, Neus Munté ha comentat el fet que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, hagi dit que no ha rebut encara la carta de Carles Puigdemont enviada divendres. Munté ha dit que la carta es va enviar per correu electrònic divendres a la tarda. “El govern sorprenentment va respondre amb un comunicat al contingut de la carta, el que sorprèn és que vingui del govern i no de l’autoritat a qui anava dirigida, una manera curiosa de respectar la separació de poders, entre executiu i legislatiu“, ha dit Munté.

 

La portaveu del Govern també s’ha referit a la participació de funcionaris en l’organització del referèndum de l’1-O i ha dit que la Generalitat ratifica el seu compromís en “garantir la seva protecció davant de les amenaces que han rebut i reben per part del govern de l’Estat”. Munté ha remarcat que “ningú serà obligat absolutament a res en relació al referèndum” i ha afegit que no es pot anticipar “massa cosa més”. Tots els aspectes de la consulta s’explicaran “en un termini de temps raonable”.

 

Munté també ha comentat les declaracions del portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, en relació al referèndum, i ha dit que el compromís del Govern és celebrar “un referèndum que tingui efectes vinculats”. En aquest sentit, ha afegit, “no compartim la visió que poden tenir altres representants”.

La polèmica per les declaracions sobre el terrorisme

 

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha dit aquest dimarts que “s’ha de ser molt poc honest” per fer la interpretació “injusta i falsa” de les paraules del president Carles Puigdemont sobre la persistència, la lluita contra el terrorisme i el procés català. El president, ha dit Munté, “va parlar de persistència i constància com a valors que han permès assolir la fi de la violència i del terrorisme a l’Estat espanyol”. Munté ha comentat que “qualsevol persona que conegui els principis d’aquest Govern sap que estem absolutament al costat de les víctimes del terrorisme, com es desprèn perfectament i literalment de les paraules de Puigdemont” expressades en l’homenatge a les víctimes d’Hipercor.

 

Entre les crítiques per les declaracions de Puigdemont i el terrorisme hi ha les del ministre espanyol de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que les ha qualificat “d’infamants”. Munté ha dit que “el que segurament busca el ministre és tancar el tema que realment l’hauria d’ocupar que és la convocatòria de la Junta de Seguretat”. Per Munté, les declaracions del ministre són una forma per “desviar l’atenció” a  més a més de ser “desafortunades i injustes”.

 

En aquest sentit, ha afegit Munté, el Govern de la Generalitat “té la voluntat” de convocar la reunió de la Junta de Seguretat “no més enllà de la primera setmana de juliol”. El conseller d’Interior, Jordi Jané, s’ha reunit amb els grups parlamentaris per informar-los de la “constant negativa de convocar la Junta” per part de l’Estat. “S’ha demanat en moltes ocasions, s’han proposat dates, sempre ens hem trobat amb excuses, primer perquè el govern estava en funcions, després perquè estava en pròrroga pressupostària”, ha lamentat Munté. És per això, ha afegit, que el Govern està convençut que “la seguretat d’un país no pot estar subjecte a demores de cap tipus”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa