Gest d’unitat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del vicepresident Oriol Junqueras, que donen per acabada la remodelació de Govern que va començar amb el cessament del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, per haver posat en dubte la viabilitat d’un referèndum vinculant. Després d’una tarda d’especualcions sobre un conflicte intern entre ERC i el PDeCAT i la necessitat de canalitzar la voluntat d’alguns consellers de deixar el Govern, el president ha anunciat el “pas al costat” dels consellers d’Interior, Jordi Jané, d’Ensenyament, Meritxell Ruiz i de la presidència, Neus Munté, així com del secretari de Govern, Joan Vidal. “Jo no he cessat ningú, no tinc cap raó per cessar-los perquè han fet una feina exemplar i amb honorabilitat, només he acceptat la seva determinació de fer un pas al costat”, ha aclarit Puigdemont, que ha volgut diferenciar el cas de Baiget, en què sí que va ser una decisió personal per “una qüestió de confiança”. Puigdemont i Junqueras han constatat la voluntat de tots els consellers i conselleres, també dels sortints, de tirar endavant amb el referèndum, i han remarcat que Jané, Ruiz, Munté i Vidal “continuaran col·laborant” des de fora. És més, Puigdemont ha reiterat que “cap conseller no ha expressat ni un dubte sobre què ha de fer aquest país, tots han actuat i actuaran per fer possible l’1 d’octubre”. 

 

El fins ara president de JxSí, Jordi Turull, se situarà a la conselleria de Presidència i exercirà les funcions de portaveu, la mà dreta de Xavier Trias a l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, posarà al capdavant d’Interior, i l’economista Clara Ponsatí ocuparà la cartera d’Ensenyament. Per altra banda, Víctor Cullell, fins ara secretari per al Desenvolupament de l’Autogovern, s’encarregarà de la secretaria de Govern. Pel que fa a la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que apareixia també a les travesses per abandonar l’executiu, seguirà al capdavant del departament, si bé, tal i com ha anunciat el vicepresident Junqueras, deixarà de tenir l’àrea de processos electorals, que passa a dependre de Vicepresidència. Junqueras també ha anunciat que es crea un òrgan de coordinació del referèndum, que de fet, ja existia de facto, i que estarà encapçalat pel president i el vicepresident, a més del secetari de Govern -Víctor Cullell- i el secretari de Vicepresidència. 

 

Sigui com sigui, el president Puigdemont ha insistit, després de ser preguntat sobre si podia garantir o no que cap dels consellers sortints ho havia fet per desconfiança respecte al full de ruta, que “el seu compromís perdura, comptem amb ells, com comptem amb tantes altres persones que són necessàries per garantir el dret dels catalans. No sobra ningú, tots ens fem falta”. I també ha aprofitat per deixar clar que les decisions del seu executiu no estan contaminades per pressions externes: “Cap de les decisions que afecten el Govern no s’han pres al marge del president i el vicepresident, ho reitero, cap ni una”.

Carles Puigdemont i Jordi Turull | ACN

 

Justament, la voluntat de l’executiu en crear aquest òrgan de coordinació és deixar clar que “aquest Govern pren les decisions de forma corresponsable i solidària per part de tot el Govern”, ha remarcat Junqueras, que ha concretat que “tots els membres del Govern acordaran conjuntament i signaran conjuntament allò que calgui perquè l’1 d’octubre es voti”. I Puigdemont ha aclarit també que la convocatòria del referèndum “vindrà com a conseqüència d’una llei, i tots assumirem aquesta responsabilitat”. I sense assegurar si serà el president l’encarregat únic de signar el decret de convocatòria, ha insistit en el fet que “que la signi només el president o tots els consellers no serà significatiu, perquè serà una convocatòria de tot el Govern”. D’aquesta manera, Junqueras i Puigdemont tanquen una polèmica sobre si alguns consellers, i fins i tot el mateix Junqueras, estarien evitant signar documents per esquivar una possible inhabilitació. “Signaré tot el que calgui”, ha reblat el vicepresident. 

 

Per altra banda, Junqueras i Puigdemont també han tancat la polèmica sobre si ERC havia de sacrificar algun conseller, tenint en compte que tant el conseller cessat com els consellers que han plegat voluntàriament són del PDeCAT, i és també del PDeCAT la consellera que té una querella. “Som consellers del Govern, no d’ERC o del PDeCAT”, ha insistit Junqueras, i Puigdemont ha afegit que “els consellers són de JxSí, no del PDeCAT o d’ERC”, “formem un sol equip i les decisions són solidàries i compartides, perquè l’objectiu és el mateix”. 

La fins ara consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté | ACN

 

Puigdemont té ara un executiu que haurà d’afrontar sense matisos les escomeses de l’Estat que arribaran en el moment en què el Govern convoqui oficialment el referèndum del proper 1 d’octubre, i que podem comportar no només penes d’inhabilitació, sinó també un atac directe al patrimoni personal i familiar dels consellers i conselleres. En una roda de premsa al Palau de la Generalitat acompanyat del vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, Puigdemont ha presentat el Govern del referèndum, que de fet, és el primer Govern amb l’empremta clara de Carles Puigdemont, perquè l’actual executiu estava molt condicionat per les decisions anteriors al 10 de gener del 2016 que havia pres Artur Mas. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa