El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern defensa apujar les taxes dels màsters per evitar que els estrangers se’n beneficiïn
  • CA

El Govern ha defensat que apujar les taxes dels màsters permetrà evitar que els estudiants estrangers se’n beneficiïn. En una entrevista a l’ACN, el secretari d’Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, ha alertat del “risc” que en un anys la forta inversió pública creï el sistema públic “més barat d’Europa” i es formi així capital humà que un cop acaba els estudis marxa.

“Hem de tenir molt clar que la inversió pública ha de revertir en aquells que fan l’esforç, que són els d’aquí”, ha declarat. Ha defensat la mobilitat però ha alertat que existeix aquest risc. El Govern estudia apujar fins a un 30% l’aportació dels alumnes per alguns màsters i fins un 15% per Cicles Formatius de Grau Superior.

La crisi econòmica obligarà durant els dos propers anys a retallades i ajustos en els pressupostos destinats a Universitats. Aquesta retallada, que probablement serà del 10% a l’espera de conèixer els pressupostos finals, va acompanyada però d’una reflexió general per reformar el sistema i aplicar mesures correctores per millorar la seva eficiència en els propers anys.

En aquest sentit, el Govern ha plantejat establir un preu públic que han d’assumir els estudiants en determinats màsters. Segons ha explicat Castellà, no es tracta dels màsters professionalitzadors sinó d’aquells més especialitzats, on pretenen donar “llibertat” perquè les universitats puguin establir els seus preus.

La proposta és que aquesta acció vagi acompanyada d’una forta política de beques. De fet, el Govern proposa que una part dels diners que es recaptin a través d’aquestes taxes serveixi per invertir en més beques. Castellà ha exposat el criteri de “solidaritat intergeneracional” que s’explica amb la idea que els que puguin aportar “una mica més” ho facin per augmentar la qualitat del sistema i que això repercuteixi en generacions futures. Per a Castellà aquest és un sistema, que junt amb un impuls a la política de crèdits, garanteix “l’equitat”.

Sobre la intenció que els estudiants de CFGS paguin el 15% del cost, Castellà ha afirmat que el que es vol fer és que aquests estudiants i els universitaris “estiguin en les mateixes condicions”. Fer-ho també envia “un missatge de prestigi” sobre els Cicles de Grau Superior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa