El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern creu que l’Estat vol “limitar la presència de Catalunya a Europa i al món”
  • CA

 

La Generalitat ha deixat clar aquest dijous que “mantindrà el pla de desplegament previst per la reactivació i obertura de les delegacions del Govern a l’exterior”. L’Executiu que encapçala Quim Torra responia així a l’anunci del ministeri d’Exteriors assegurant que presentarà un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el decret de la Generalitat d’obertura de les delegacions a l’exterior tancades pel 155.La Conselleria d’Acció Exterior de la Generalitat ha respost poc després al govern espanyol, mitjançant Twitter, que l’obertura de delegacions de la Generalitat a l’exterior “segueix en marxa”. I posteriorment, el Departament que dirigeix Ernest Margall ha enviat un comunicat recordant que el Govern “va aprovar el passat 26 de juny el decret que permetia reobrir les delegacions al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, Itàlia, França, Suïssa i els Estats Units d’Amèrica, tancades arran de l’aplicació de l’article 155”.

 

Amb aquest acord, assenyala el text, “es va posar en marxa la primera fase d’urgència del pla de desplegament de les delegacions a l’exterior” i que “en aquesta línia, el Govern va aprovar el mes de juliol els nomenaments de Marie Kapretz com a delegada a Alemanya, Luca Bellizzi a Itàlia, Manuel Manonelles a Suïssa i Sergi Marcén al Regne Unit i Irlanda. Aquestes reobertures van sumar-se a la reactivació de la Delegació del Govern davant la Unió Europea amb el nomenament de Meritxell Serret com a delegada”. A més, recorda que “pel que fa a les delegacions de França i dels Estats Units, s’ha obert un concurs públic per escollir el representant de la Generalitat en cadascun d’aquests països”.

 

El comunicat explica que la conselleria d’Exteriors “va informar primer per escrit al Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació espanyol de la posada en marxa del procés per reobrir aquestes sis delegacions”, i que, “d’aquesta manera el Ministeri, si ho considerava pertinent, podia realitzar un informe prescriptiu i no vinculant”. En aquest sentit, assenyala el text que “posteriorment el conseller també li va fer constar aquesta comunicació al ministre Josep Borrell en la seva reunió a Madrid el passat 23 de juliol, al que alhora va informar de la voluntat del Govern de seguir obrint representacions arreu del món”. A més, assegura que “com va manifestar el conseller a la roda de premsa posterior a la reunió, el ministre Borrell es va comprometre a respectar l’acció exterior catalana“.

 

Per tot això, el Govern anuncia que “posarà aquest recurs sobre la taula a la Comissió Bilateral, que per part del govern espanyol presideix la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ja que entén que per una interpretació restrictiva del procediment amb poc contingut real pretén limitar la presència de Catalunya a Europa i al món”. A més, la Generalitat afirma que “defensarà davant dels tribunals la seva actuació en l’àmbit de la representació internacional”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa