El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern basc afirma que Urkullu defensarà a Catalunya que “acabi prevalent el diàleg”
  • CA

 

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha reiterat que l’Executiu defensa “la necessitat que a Catalunya acabi prevalent el diàleg com a llera obligada, imprescindible per cercar solucions polítiques a problemes de naturalesa política”. “Això és el que el lehendakari preconitza i el que segur que transmetrà a totes les persones amb les quals tingui contacte a Catalunya”, ha assenyalat després de participar en un acte d’homenatge a gudaris, milicians i dones de la Guerra Civil a Bilbao. Erkoreka s’ha pronunciat d’aquesta manera, en declaracions als mitjans, en relació a les manifestacions del president del PP basc, Alfonso Alonso, en les quals aquest passat dissabte va demanar al lehendakari que en lloc d'”emular” el procés sobiranista català, traslladi a Carles Puigdemont el model de “diàleg” que caracteritza les actuals relacions entre els governs central i basc.

El portaveu del Govern basc ha assenyalat que “el normal” és que el lehendakari “mantingui un contacte amb el president de la comunitat” a la qual viatja, en aquest cas Carles Puigdemont. “Això ve exigit no ja per les relacions històriques que han existit entre les formacions polítiques a les quals pertencen tots dos presidents, sinó per una elemental raó de respecte i de reconeixement institucional”, ha afirmat. En qualsevol cas, ha destacat que el viatge d’Urkullu a la comunitat catalana està relacionat amb el 30è aniversari de l’atemptat contra Hipercor, un acte que “és el que hauria de prevaldre sobre qualsevol altra consideració”. No obstant això, ha indicat que “la relació entre tots dos (presidents) no se circumscriurà només a l’acte relacionat amb les víctimes d’Hipercor, sinó que tindrà també altres continguts de naturalesa política”.

 

Erkoreka ha recordat que el propi lehendakari “ha explicat amb claredat aquesta mateixa setmana” al Parlament basc “quin és el seu plantejament en relació a l’estratègia que cal seguir-se a Euskadi de cara a la definició del futur polític i el respecte absolut que professa a les decisions majors que puguin adoptar-se a Catalunya pel que fa al seu plantejament futur”. Segons ha assenyalat, el Govern basc defensa “des de ja fa molt temps” la necessitat que “a Catalunya acabi prevalent el diàleg com a llera obligada, imprescindible per cercar solucions polítiques a problemes de naturalesa política”. “Això és el que el lehendakari preconitza i el que segur que transmetrà a totes les persones amb les quals tingui contacte a Catalunya”, ha assegurat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa