El Govern avisa Alemanya, el Regne Unit i Suïssa sobre "la vigilància" de Borrell

Torra i Bosch envien una carta sobre el presumpte cas d'espionatge als màxims dirigents de tots els països de la UE i l'EFTA, eurodiputats i ambaixadors

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, han avisat per carta els màxims responsables polítics d'Alemanya, el Regne Unit i Suïssa que "la vigilància" del govern espanyol a l'entorn de l'activitat de les delegacions catalanes a l'exterior "pot haver afectat" els ciutadans i els representants oficials d'aquests països. La missiva –que també s'ha enviat als màxims dirigents d'Irlanda- forma part d'una acció del Govern per informar els electes europeus del que anomenen 'Borrellgate', i té en compte els països on s'hauria dut a terme el presumpte espionatge. "Lamentem particularment que aquestes accions hagin tingut lloc en el seu territori i puguin haver afectat el dret a la privacitat dels seus ciutadans i els seus representants oficials", afirmen literalment. En paral·lel a aquestes cartes, que signen els dos polítics catalans, l'executiu català ha enviat una altra missiva –amb contingut molt similar però sense el paràgraf on s'alerta de l'afectació als ciutadans del país concret- a tots els eurodiputats del Parlament europeu, als ministres d'afers estrangers de la UE i de l'Efta, als presidents i primers ministres d'aquests mateixos països i als ambaixadors amb presència a Espanya i als cònsols amb presència a Barcelona.

En ambdós models de carta, el Govern condemna "rotundament" les presumptes activitats de "monitorització i vigilància", que apunten a la feina "legal i legítima de representants oficials d'un govern escollit democràticament". A més, Torra i Bosch consideren que hauria valgut més que els "recursos i esforços" que ha utilitzat el Ministeri d'Exteriors espanyol en "l'intent de suprimir i emmordassar la dissensió política" s'haguessin destinat "al camí més fructífer" del diàleg, "com una manera d'afrontar democràticament un assumpte polític".

 

La carta s'ha enviat en anglès a la majoria de països, però en el cas de França s'ha enviat en francès. La carta francesa és la del model que no inclou el paràgraf on es lamenten les activitats del govern espanyol al país del màxim dirigent polític al qual va adreçada. "Voldríem aprofitar aquesta oportunitat per reafirmar la intenció de seguir treballant, a través de les delegacions a l'exterior, per estrènyer la cooperació entre Catalunya i els seus veïns europeus", clou la carta genèrica, en un paràgraf que en el model de la carta específica substitueix l'expressió "els seus veïns europeus" per la menció del país al qual s'adreça.

Cal recordar que el president de la Generalitat ja va anunciar ahir al Parlament de Catalunya que informaria les diferents cancelleries de l'actuació del Ministeri d'Afers Exteriors "contra una idea", en una intervenció en què també va demanar la dimissió del ministre Borrell.

 

Comentaris (5)
Manel Fa 2 mesos
Hi han personatges com aquest Borrell ,que amb la cara ja pagant hi ho diuen tot.
Lluis Fa 2 mesos
Mentre Catalunya no sigui independent ,Espanya cada dia estara pitjor ,serà una olla de grills ,per no voler fer política ni entendre la plurinacionalitat del país . DUI. D,una vegada
Santo Job Fa 2 mesos
Si jo miro el meu movil, m´estic espiant? Oi que no? Ningú no es pot espiar a si mateix. España no pot espiar España. És una completa bajanada. Ningú considera Catalunya com quelcom alié a España. És tot tant summament ridícul que l´únic que tots ens preguntem és fins on arriva la manca de vergonya d´aquesta gent. Tant debó aneu tots a presó per gastar els meus calers! Estic fart de pagar impostos per serveis que no faig servir, i a sobre aquests lladres els destinen a ximpleries
POST DATA Fa 2 mesos
Des del respecte, aquesta resposta i pseudo argument es basa en que Catalunya és propietat d'escanya, i no és així. Jo només li recomanaria la lectura de 3 articles. L'article 10.2 de la CE, l'article 96 de la CE i l'article 1 del Pacte internacional de Drets Civils i Polítics, ratificat per escanya.
europeu Fa 2 mesos
Spain is Turquey.
No aneu enganyar ningú, secessionistes Fa 2 mesos
Està clar que us esteu inventant un relat d'espionatge que es difon gràcies a TV3. Ja us coneixen a tot arreu com estafadors i gent de poc fiar. No hi ha cas.