El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El fotògraf de l’atemptat de Vic lamenta que Cs “s’aprofiti de les víctimes”
  • CA

Lorena Roldán ha estat aquest dimecres el centre de la polèmica parlamentària. La portaveu de Ciutadans ha substituït Inés Arrimadas i s’ha estrenat com a cap de l’oposició fent ús dels mètodes de la seva antecessora: crispant l’ambient i ensenyant cartells i fotografies a l’hemicicle.

Després de les detencions d’aquest dilluns a membres del CDR, la vinculació de l’independentisme amb el terrorisme va centrar el Debat de Política General de dimecres. De fet, l’ambient ja estava tens perquè Roldán havia fet dilluns unes declaracions en les que es preguntava si quan el president de la Generalitat, Quim Torra, animava els CDR a “apretar” es referia a “apretar el detonador”.

[r:1]

L’independentisme va denunciar les declaracions de la flamant líder de Ciutadans a Catalunya, però no va servir de res, i Roldán va mantenir-se en la línia durant el Ple al Parlament. En una intervenció des del faristol, va mostrar la fotografia més coneguda de l’atemptat de VIC perpretrat per ETA al costat d’una caserna de la Guàrdia Civil: aquella en la què un guàrdia civil porta en braços una nena.

1991

Un guàrdia civil duu en braços una nena moments després de l’atemptat de Vic (1991) – PERE TORDERA

L’autor d’aquella fotografia és en Pere Tordera, un fotoperiodista “emprenyat” per l’ús “partidista” i “frívol” que Ciutadans n’ha fet, tal i com ha denunciat aquest dijous en declaracions a El Món. “A mi no m’han demanat permís per utilitzar-la, però això no és el més greu”, afirma. “El més greu és l’ús partidista i el profit que treuen de les víctimes de l’atemptat”, lamenta, a més de recordar que la nena que apareix en aquella foto “mai no ha volgut sortir públicament”. “Ho ha rebutjat”, sentencia.

[r:2]

Tordera explica que no manté cap tipus de contacte amb la nena de la fotografia disparada ara ja fa gairebé 30 anys, però dubta que Ciutadans li hagi demanat permís per haver fet servir la seva imatge per atacar l’independentisme. Insisteix en el fet que li estranya que una persona que va negar-se a sortir en un documental per parlar sobre l’atemptat de Vic ara sí que accepti ser utilitzada d’aquesta manera al Parlament.

Preguntat per la història que envolta aquella imatge, Tordera reconeix que “és la fotografia que ha tingut més repercussió” de totes les que ha fet. En aquell moment treballava al 9 Nou. “Aquell dia hi havia la sortida de la Volta a Espanya a Osona, i jo estava per la zona”, explica. Se’n sent orgullós? “Tant de bo no l’hagués d’haver fet mai”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa