El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El filibusterisme es torna a apoderar del Parlament
  • CA

 

El ja conegut com a “ple de desbloqueig” segueix bloquejat… De moment, ja s’ha hagut d’ajornar una hora i vint minuts, a l’espera que la Mesa del Parlament desfaci l’embolic de peticions de reconsideració de l’admissió a tràmit de les esmenes que va presentar la CUP al text de la proposta de resolució de JxCAT que pretén legitimar el president Puigdemont. Els passadissos del Parlament, i l’hemicicle, en què la majoria de diputats esperaven l’inici puntual del ple aliens a la polèmica reglamentària que es vivia a la reunió de la Mesa, comencen a recordar les hores que va viure la cambra catalana els passats 6 i 7 de setembre, quan es va aprovar la llei de referèndum i la de transitorietat jurídica i fundacional de la República de matinada, després de moltes hores de reunions de la Mesa i la Junta de Portaveus, i després de reprendre i susprendre el ple fins a cinc vegades en una exihibició de pel·lícula de filibusterisme parlamentari. Quan ha començat el ple a les 11.20, Ciutadans ha demanat la paraula per demanar la suspensio del ple perquè una de les esmenes de la CUP parla de l’1-O. Torrent li ha respost: Vostè sap que quan comença el ple, decau la possibilitat de demanar reconsideracions, i en tot cas, el seu grup s’ha pogut expressar a la Mesa”. 

Diputats esperen a l’hemicicle l’inici del ple | Jordi Borràs

 

Però què passa exactament? JxCAT ha registrat aquest matí les transaccions a les esmenes de la CUP, amb un text que inclou una referència a l’1-O i al mandat democràtic de construir un Estat independent. Però ho ha fet abans que la Mesa resolgués la petició de reconsideració de Cs, el PSC i el PP a l’admissió a tràmit del es esmenes de la CUP, que van obtenir llum verda en la Mesa de dimecres. I el bloc unionista considera que, des del punt de vista del reglament, no es poden registrar transaccions d’esmenes que, sobre el paper, haurien pogut acabar essent rebutjades per la Mesa a la petició del PSC, Cs i el PP. Però no ha estat així, i la Mesa, amb majoria independentista, ha reiterat que les esmenes de la CUP han de poder ser debatudes en ple. Ara bé, els lletrats de la cambra han avisat que la proposta de resolució podria comportar problemes jurídics, sense que hagin entrat a detallar-los, donat que es tracta d’una simple declaració política. 

 

L’argument del bloc unionista per rebutjar l’admissió a tràmit de les esmenes és que contravindrien les sentències del TC i els advertiments de l’Alt Tribunal a la Mesa de l’anterior legislatura, ara en procés judicial per haver permès debats parlamentaris que, segons el tribunal espanyol, són inconstitucionals. De fet, la proposta de resolució que pretén sotmetre a votació l’independentisme és només una declaració política sense efectes jurídics, i per tant, sobre el paper el Tribunal Constitucional no té res a jutjar. Però en l’anterior legislatura ja ho va fer suspenent propostes de resolució política i imputant membres de la Mesa. 

 

La Mesa, gairebé dues hores després de reunió, ha rebutjat les peticions de Cs, el PSC i el PP, que ja han advertit que ho denunciaran per tal que la justícia espanyola emprengui accions contra la Mesa, en entendre que es comet un delicte. Els membres independentistes de la Mesa ja van deixar clar aquest dimectres que un Parlament no podia aplicar la censura als seus diputats, i que per tant, s’ha de permetre el debat de totes les esmenes proposades. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa