El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El feminisme i la precarietat laboral connecten Unidas Podemos amb els joves
  • CA
Irene Montero i Rafa Mayoral durant la trobada amb joves a Madrid
Irene Montero i Rafa Mayoral durant la trobada amb joves a Madrid | Twitter @rebeldiajoven

 

“Estic flipant! No sabia que es cobrés per fer la Selectivitat”. Aquestes han estat les primeres paraules que ha pronunciat la candidata d’Unidas Podemos al Congrés dels Diputats per Madrid, Irene Montero, durant una trobada aquest divendres a la tarda amb un centenar de joves a la Fundación Diario Madrid. Amb un llenguatge especialment col·loquial per adaptar-se al públic que tenia davant -la gran majoria nois i noies d’entre 15 i 25 anys-, Montero, i altres tres candidats de la formació morada que hi han participat, han respost les preguntes dels joves. De la quinzena que han pres la paraula, n’hi havia de Ceuta, Canàries, Madrid, Astúries, Balears, el País Valencià, Galícia… Però cap ni un de català.

 

Montero ha estat acompanyada durant l’acte pel candidat al Congrés per Santa Cruz, Alberto Rodríguez; el candidat al Congrés per Madrid Rafa Mayoral, i la candidata de Podemos a la Presidència de la Comunitat de Madrid, Isabel Serra. Els quatre candidats han compartit l’anàlisi de la desena de joves que han intervingut, que estaven especialment preocupats pel feminisme, la precarietat laboral, la immigració, l’habitatge, l’educació sexual i les cases d’apostes. Tots quatre han fet, durant les seves intervencions, referències al PSOE i a les lleis que el partit de Pedro Sánchez ha aprovat en aquesta legislatura, i no s’han tallat ni un pèl a l’hora de carregar contra els socialistes.

Una de les joves que ha intervingut durant l'acte d'Unidas Podemos a Madrid
Una de les joves que ha intervingut durant l’acte d’Unidas Podemos a Madrid | Twitter @rebeldiajoven

 

Durant la seva intervenció, Irene Montero ha reconegut que els polítics fan molts actes durant les campanyes electorals, però que ella no n’havia participat mai en un amb joves. En aquest context, ha demanat als assistents que participin directament, militant en els moviments socials: “Si no teniu veu directament és molt difícil que altres us la donin”, els ha avisat. Alhora, ha criticat que “un dels problemes de la societat és que és molt ‘adultocèntrica'”. En relació a l’educació, la candidata d’Unidas Podemos al Congrés ha promès un augment de la inversió perquè “estem molt lluny de la mitjana europea en inversió educativa”.

 

Tot i que una de les intervencions dels joves ha fet referència als referèndums sobre la monarquia que s’han dut a terme en algunes universitats de l’Estat, només n’han fet dues breus referències Serra i Mayoral. Ella ha afirmat que la monarquia “és una institució anacrònica i corrupte” i que “cal decidir ja sobre aquest assumpte”. Ell ha dit que “és important poder decidir sobre totes les coses, també sobre el cap de l’Estat”. Però cap referència a Catalunya ni a la possibilitat que els catalans puguin decidir el seu futur, només una petita picadeta d’ull del mateix Mayoral, assegurant que “Podemos reconeix el caràcter plurinacional del nostre país”.

Isabel Serra, Alberto Rodríguez, Irene Montero i Rafa Mayoral
Isabel Serra, Alberto Rodríguez, Irene Montero i Rafa Mayoral | Nerea Rodríguez

 

La precarietat laboral

 

Per la seva banda, la candidata de Podemos a la presidència de la Comunitat de Madrid, Isabel Serra, ha denunciat que “els joves estan cansats de les polítiques que s’estan aplicant, i que han fet que la precarietat vital sigui cada vegada més gran pels joves”. També ha dedicat molts esforços a tranquil·litzar els joves en aquest sentit el candidat al Congrés per Santa Cruz Alberto Rodríguez, qui ha afirmat que “l’ocupació és la base per tenir una vida digna”. A més, ha dit que si Unidas Podemos governa farà tot el possible perquè hi hagi un control de la jornada laboral i que legislarà sobre aquells falsos autònoms que en realitat són treballadors per compte aliena. En relació a l’atur, Rodríguez ha dit que es legislarà per tal que l’accés prestació per desocupació pels joves requereixi de menor període de cotització que per la resta dels treballadors.

 

El candidat d'Unidas Podemos al Congrés per Santa Cruz, Alberto Rodríguez
El candidat d’Unidas Podemos al Congrés per Santa Cruz, Alberto Rodríguez | Twitter @rebeldiajoven

 

El feminisme

 

Montero, que ha estat la més inconcreta dels quatre plantejant mesures per solucionar els problemes dels joves, sí que ha dit que cal una assignatura de feminisme en les escoles. Mentre que Serra ha advocat per reformar la llei i adequar-la al conveni d’Istambul: “No pot ser que només sigui violència masclista el que passa en l’àmbit de la parella o l’exparella”, ha lamentat, i ha advocat per augmentar el pressupost per la lluita contra la violència masclista. “O avancem totes o no avancem cap”, ha conclòs.

 

Les cases d’apostes

 

Qui més temps ha dedicat a la problemàtica de les cases d’apostes, que els joves han qualificat com a “molt rellevant”, ha estat el candidat d’Unidas Podemos al Congrés Rafa Mayoral. Ha començat dient que la seva formació vol que les cases de joc no puguin obrir abans de les 22 hores i també que no puguin fer publicitat, però ha acabat afirmant que l’objectiu d’Unidas Podemos és “tancar les cases d’apostes dels barris”.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa