El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El diputat no adscrit, un càstig al transfuguisme
  • CA
El reglament del Parlament penalitza els casos de transfuguisme | Parlament de Catalunya

 

 

El Parlament de Catalunya castiga el transfuguisme. Des de la darrera reforma del reglament de la cambra, el 2005, quan un diputat o diputada que abandona el seu grup parlamentari per voluntat pròpia o que en resulta expulsat, no té dret a integrar-se en el Grup Mixt. Així ho especifica l’article 34. La raó, expliquen fonts parlamentàries, és que això suposaria a la pràctica un premi, perquè es podria beneficiar dels avantatges que comporta un grup parlamentari, tant econòmics –recordeu el cas de Rita Barberá, que essent senadora del Grup Mixt cobrava més que formant part del PP-, com a l’hora de presentar iniciatives parlamentàries, preguntes en sessió de control o mocions, de manera que aquesta persona podria acabar tenint més influència política que quan formava part del grup parlamentari gràcies al qual va ser escollit diputat.

 

 

10.079,12 euros anuals menys per trànsfuga

 

El reglament del Parlament de Catalunya situarà Germà Gordó, que ha anunciat que abandona el PDeCAT i el grup de JxSí, com a diputat no adscrit. Una figura que es va crear el 2005, i que especifica que “els diputats no adscrits tenen els drets que el reglament reconeix individualment als diputats, sens perjudici de les especificitats determinades per aquest reglament. Cada diputat no adscrit té dret a formar part d’una comissió. La Mesa ha de decidir en cada cas la comissió a la qual s’incorpora”. En aquest sentit, Germà Gordó serà rellevat pel diputat de JxSí Lluís Guinó a la presidència de la comissió de Justícia, perquè un diputat no adscrit té prohibit presidir una comissió.

 

 

Ara bé, com expliquen fonts de la Mesa, donat que tots els diputats tenen el dret, i de fet, l’obligació de formar part d’una comissió, i apunten que intentaran consensuar amb Gordó quina serà la seva nova destinació. Ara bé, els membres d’una comissió no cobren cap extra, només els presidents i portaveus. És per això que Gordó deixarà de percebre l’assignació mensual de 719,98 euros mensuals -14 pagues-, que representen 10.079,12 euros anuals. Per la resta, el seu sou mensual brut serà de 2.871,57 euros mensuals –prop de 34.500 euros bruts anuals-, més l’assignació per indemnització de transport i dietes, que es manté en 19.229 euros anuals, als quals a partir d’ara se li restarà un 7%, tal i com ha acordat el Parlament per retallar despesa.

Els diputats de JXSí al Parlament | Europa Press

 

Iniciativa parlamentària limitada

 

Per altra banda, el diputat no adscrit té limitada la seva activitat parlamentària, perquè en no trobar-se sota el paraigua d’un grup, no pot presentar proposicions de llei, propostes de resolució o iniciatives parlamentàries com si fos un grup propi. De fet, si Gordó vol presentar-les, sempre necessitarà el suport de com a mínim 4 diputats més, i si el que vol és fer interpel·lacions o presentar preguntes  necessitarà el vistiplau de la Mesa del Parlament, que és qui determinarà, “aplicant el reglament” –han assenyalat fonts de la Mesa- en quin moment i en quina mesura ho pot fet. Per tant, si Gordó, que ha abandonat la militància del PDeCAT però manté activa la seva plataforma Nova Convergència, vol convertir el seu escó  -se situarà al galliner- en una plataforma de projecció política, l’efecte que aconseguirà serà molt limitat.

 

 

Els dos últims casos de diputats no adscrits van ser els de Joan Ignasi Elena i Marina Geli, que van deixar el grup del PSC per discrepàncies amb el dret a decidir i van mantenir l’acta de diputat, la qual cosa els va conduir a aquesta condició de no adscrits. Geli va finalitzar la legislatura com a diputada no adscrita, mentre que Elena va aguantar aquesta condició alguns mesos fins que finalment va renunciar a l’acta.

 

 

Actualment, al Parlament no existeix el Grup Mixt. Però el reglament remarca que està destinat als “diputats que no s’integren en cap grup parlamentari en els terminis establerts”, és a dir, quan es constitueix el Parlament després d’unes eleccions. I afegeix que “el Grup Mixt té els mateixos drets que els altres grups parlamentaris i participa de la mateixa manera en l’activitat parlamentària quan és integrat pels membres que compleixen els requisits que estableix l’article 26.1 i 26.3 –no estar en cap altre grup parlamentari i ser, com a mínim, 5 diputats de les circumscripcions que sigui-, però que, com que no assoleixen el nombre de membres que exigeix, no es poden constituir com a grup parlamentari”. 

La portaveu del PDeCAT, Marta Pascal | Europa Press

 

 

L’exconseller i diputat de JxSí al Parlament Germà Gordó ha anunciat aquest dimarts que deixa el PDeCAT i mantindrà el seu escó al Parlament com a diputat no adscrit després de saber-se que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’investiga per suposada participació en la trama del presumpte cobrament de comissions il·legals a CDC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa