El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Debat Constituent para l’orella a experts per debatre si cal tenir exèrcit
  • CA

Poc a poc, el Debat Constituent va fent camí. I no s’hi posa per poc. Aquest dissabte 21 de desembre a Girona els participants escoltaran plantejaments d’experts sobre si una virtual Catalunya independent ha de tenir exèrcit. Una setmana després de presentar les vuitanta preguntes en una jornada formativa sobre Territori a Tortosa, la recollida d’informació continuarà. La propera etapa serà sobre una qüestió sempre espinosa en l’independentisme: les polítiques de seguretat i defensa així com les relacions internacionals, és a dir, si per exemple, cal estar integrats a l’OTAN.

 

 

La dinàmica d’aquesta jornasa serà escoltar les propostes que faran diverses veus expertes en aquesta matèria. Així hi participaran, l’advocada especialitzada en drets fonamentals, Neus Torbisco (per videoconferència);  Pere Ortega, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau; Dolors Feliu, directora general de Drets i Assumptes Constitucionals de la Generalitat; Miquel Sellarès, president del Centre d’Estudis Estartègics de Catalunya i Eduard Vinyamata del Campus per la Pau de la UOC.

 

Tots presentaran ponències sobre  defensa, seguretat i protecció. Concretament, explicacions sobre “si Catalunya hauria de disposar d’un exèrcit professional encarregat de la defensa nacional”. O bé sobre si Catalunya hauria de ser un “país construït sobre els valors de la pau i la solució no bèl·lica dels conflictes i no ha de tenir exèrcit permanent”. Fins i tot, detallaran posicionaments sobre si cal firmar “tractats amb països veïns perquè, en cas necessari, oferissin protecció”. O fins i tot, la possibilitat de, “i en circumstàncies excepcionals, per motius de defensa nacional, podran organitzar-se forces militars que estaran sempre sotmeses al poder civil”.

 

 

En base aquest guió, els participants poden reformular preguntes o agafar prou arguments per l’etapa dels debats que s’encetaran a partir del mes de novembre. “Es tracta de recollir informació i expertesa”, comentaven Lluís Llach i Ignasi Termes en la presentació de la jornada que s’ha celebrat aquest matí a Girona. De moment, hi ha cent inscrits però encara hi ha la web oberta per fer-ho. Una xifra que esperen superar amb escreix per l’interés que desperta aquesta matèria i pel fet que a la primera jornada, celebrada a Tortosa, s’hi van presentar més del doble d’inscrits.

igansi termes

Llach i Termes amb dos membres de l’entesa per Girona, Foto: Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa