El Constitucional tomba l'amnistia fiscal del PP

El govern espanyol remarca que "acatarà" la sentència del Tribunal Constitucional

 

 

 

Cop important a l'executiu de Mariano Rajoy. Aquesta vegada, prové del Tribunal Constitucional, que ha tombat una de les mesures estrella del PP, l'amnistia fiscal de l'any 2012, impulsada per Cristóbal Montoro. El ple del TC ha aprovat per unanimitat una resolució que sosté que l'amnistia fiscal no es podia aprovar per decret llei, tenint en compte la importància d'aquesta mesura, i recorda que no es pot fer ús d'una via legal d'aquest rang per facilitar l'evasió de rendes contra el principi de justícia social.

Ara bé, la decisió no té efecte sobre els expedients d'aquells contribuents que ja han regularitzat la seva situació amb Hisenda. El recurs va ser presentat per 50 diputats del PSOE contra la disposició addicional primera del Reial decret-llei 12/2012, de 30 de març, pel qual s'introduïen diverses mesures tributàries i administratives dirigides a la reducció de dèficit públic. En el seu recurs entenia que aquesta normativa afavoreix els defraudadors en permetre'ls regularitzar la seva situació fiscal amb un pagament del 10% del valor dels béns aflorats (per a rendes superiors a 100.000 euros), mentre que els contribuents paguen el 43%.

 

 

 

 

A la regularització fiscal s'han acollit personalitats públiques investigades per tribunals, així com diversos membres la família Pujol, l'extresorer del PP Luis Bárcenas, l'ex-secretari general del PP a Madrid Francisco Granados i el seu exsoci David Marjaliza, tots dos imputats en el cas Púnica, i també l'ex-vicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato. Hisenda va xifrar en 30.000 els espanyols que es van acollir a aquest model retributiu dirigit a recuperar diners ocults fora de l'Estat. 

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que el govern espanyol "acatarà" la sentència del Tribunal Constitucional (TC), que aquest dijous a la tarda ha declarat inconstitucional l'amnistia fiscal del 2012. En un contacte amb la premsa des del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Catalá ha afegit que l'executiu que presideix Mariano Rajoy "estudiarà" la sentència, que "es complirà, per suposat". A més, Catalá ha constatat que la sentència "no té efectes sobre allò que ja ha passat", i que sí que farà desaparèixer de l'ordenament jurídic el decret llei de l'amnistia fiscal. "Són les regles del joc, però no suposa un trasbals polític" per al govern espanyol, ha conclòs.

 

Comentaris