El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Constitucional avala que Puigdemont, Comín i Ponsatí es presentin a les europees
  • CA

La Sala Primera del Tribunal Constitucional (TC) ha inadmès a tràmit el recurs d’empara presentat per Ciutadans contra la candidatura a les eleccions al Parlament Europeu de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, tots ells a l’exili. La formació taronja va demanar empara al tribunal de garanties en considerar que la resolució del Jutjat contenciós administratiu número 2 de Madrid, relativa a la candidatura, vulnerava el dret a la igualtat consagrat en l’article 14 de la Constitució i també el dret a la tutela judicial efectiva de l’article 24.

El tribunal de garanties encara no s’ha pronunciat sobre un segon recurs presentat pel PP, que al·legava que els jutjats contenciosos administratius de Madrid que van donar llum verda a les candidatures de Puigdemont i els seus exconsellers havien revocat de manera arbitrària una resolució “impecable” de la Junta Electoral Central excloent als exdirigentes catalans “per la inexactitud del cens electoral”. Segons el PP, el dret vulnerat seria el del sufragi passiu per desigualtat entre candidatures.

Les sentències dels jutjats de Madrid van establir que l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) que va establir que Puigdemont i els consellers no podien presentar-se pel partit Lliures per Europa no és conforme a dret. Van ordenar per això a l’organisme electoral que publiqui la candidatura incloent a Puigdemont, Comín i Ponsatí.

El Tribunal Suprem ja havia determinat que la situació de rebel·lia de Puigdemont i els seus consellers no és causa d’inelegibilitat en una resolució en la qual, no obstant això, va rebutjar la seva competència i va encomanar als jutjats ordinaris la seva resolució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa