El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El consolat dels Estats Units va alertar d’actituds "separatistes" en sectors del PSC, segons Wikileaks
  • CA

El consolat dels Estats Units a Barcelona va apreciar actituds “separatistes” en sectors del PSC, que podien perjudicar els seus interessos i els del PSOE i les relacions entre tots dos, segons es desprèn dels cables secrets enviats el 2008 per funcionaris nord-americans a Espanya i que ha revelat en un nou capítol el portal Wikileaks. El consolat alertava de la “radicalització” del PSC pel que fa a demandes “nacionalistes”, i se sorprenia que preferís disputar l’espai electoral a CiU més que basar el debat polític en assumptes típics de l’esquerra, segons publica aquest dimecres “El País”.

Per al consolat, la frase “T’estimem José Luis, però estimem més Catalunya” pronunciada per José Montilla davant de Zapatero al congrés del PSC del 2008 va marcar un abans i després en les relacions entre PSC i PSOE. El redactor del document també va qualificar d'”agressiva” la negociació del conseller d’Economia, Antoni Castells, amb el seu homòleg al Govern, Pedro Solbes, pel nou finançament autonòmic. En aquell moment, la diplomàcia nord-americana preveia dificultats per a un PSC que busca l’equilibri entre “mantenir el poder a Catalunya i les seves relacions amb el PSOE”.
En un cable d’agost del 2008, després del congrés del PSC, va alertar que “la ruptura entre PSC i PSOE portaria a la derrota dels dos partits nacionalment i regionalment”, després d’observar les veus que demanaven un grup propi al Congrés. En altres documents, el consolat es va preguntar “per què els socialistes catalans batallen amb el PSOE prioritzant el que és català per sobre del que és socialista”. Alhora, assenyala que “tot i que la vasta majoria de catalans no vol la independència, el que sí que volen és ser respectats per la resta d’Espanya”, i que el que busquen els catalans és que la resta d’espanyols acceptin que tenen “una història diferent, com els bascos i gallecs, que els fa únics a Espanya”.

Tot i això, el consolat no mostra inquietud per l’increment d’independentistes a Catalunya, ja que “menys d’un terç dels catalans” li donen suport i que a Barcelona “és fins i tot menor”, a més d’atribuir a les consultes sobiranistes un “impacte simbòlic limitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa