El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell de Garanties Estatutàries renya Rajoy per haver cessat el Govern
  • CA

 

 

Nou dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre l’aplicació del 155 de la Constitució sobre les institucions catalanes demanat pels tres diputats de JxSí de la Diputació Permanent. L’òrgan encarregat de vigilar el respecte a la Constitució i a l’Estatut de l’acció normativa del Parlament considera que la intervenció ordenada per Mariano Rajoy i aprovada pel Senat, en base el 155, no donava dret a cessar els membres del Govern. Ara bé, en la resolució, de 93 pàgines, el CGE admet que la dissolució del Parlament entrava dins els límits del 155 i que consistia en la mesura menys “lesiva”.

 

“La mesura autoritzada pel Ple del Senat de cessament del president i del Govern de la Generalitat  pel fet que ha estat aplicada de forma immediata i abans que cap altra, mitjançant els reials decrets 942/2017 i 943/2017, de 27 d’octubre, és inconstitucional perquè no ha respectat els principis de gradualitat ni de proporcionalitat”, assegura la tercera conclusió del dictamen. 

“Un cop dissolt el Parlament, no era una mesura necessària o indispensable per assolir la finalitat perseguida per l’article 155 CE, ja que hauria estat possible implementar-ne d’altres menys restrictives i alhora compatibles amb l’eficàcia d’aquest mecanisme de coerció estatal”, rebla el dictamen per set vots a favor i un en contra.

 

Contràriament,  l’òrgan consultiu sí que considera que la decisió de Rajoy de convocar eleccions i dissoldre el Parlament no vulnera l’article 155 de la Constitució perquè té cabuda en l’expressió de “mesures necessàries” d’aquest article i es tracta d’una de les opcions “menys lesives amb el principi d’autonomia política perquè facilita la restitució plena de l’autogovern en el termini més breu”.

Així mateix, el dictamen també considera constitucionals les mesures sobre la intervenció de la funció d’impuls i control polítics del Parlament en cas que s’interpretin amb les “limitacions” que indica el CGE.

 

 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa