El Consell d'Europa confia en els tribunals espanyols per la causa de l'1-O

El secretari general de l'organisme "no té cap dubte" que la justícia espanyola actua "en base a la llei espanyola i la Convenció Europea de Drets Humans"

El secretari general del Consell d'Europa, Thorbjørn Jagland, confia en l'actuació dels tribunals espanyols en la causa de l'1 d'octubre. Així ho ha defensat aquest dimarts el noruec després d'una reunió amb el ministre d'Exteriors espanyol Josep Borrell a la seu de l'organisme, a Estrasburg. Preguntat per la justícia espanyola, Jagland ha assegurat que no té "cap dubte" que els tribunals espanyols estan abordant el tema d'acord amb la llei espanyola i la Convenció Europea de Drets Humans. Tot i això, l'exministre de Noruega ha recordat també que, en última instància, les persones processades tenen el "dret" d'apel·lar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg si consideren que les sentències "no són conformes amb la Convenció".

 

 

El secretari general del CdE també ha assegurat que "dona suport" a "la postura d'Espanya" i ha afirmat que el conflicte només es pot resoldre "dins de la constitució". "Si no es respecta la constitució, en algun moment hi haurà problemes majors i caos", ha advertit. 

 

 

Per la seva banda, Borrell ha assegurat als mitjans que al govern espanyol li "reconforta" aquesta valoració sobre el sistema judicial espanyol després de sentir "tot el dia" que els seus tribunals "no són independents". El ministre d'Exteriors també ha assenyalat que l'Estat acatarà la decisió del TEDH en cas que els processats per l'1 d'octubre recorrin a aquesta instància europea. "Nosaltres ens sotmetrem a la jurisdicció del Consell d'Europa", ha sentenciat.

 

 

A més, Borrell ha agraït les paraules del noruec, "especialment" coincidint amb la Diada a Catalunya. "Els catalans hauríem d'estar celebrant la nostra festa nacional i no una apel·lació a la independència només compartida per la meitat de la població", ha criticat des de la seu del CdE. 

 

Comentaris