El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell d’Europa alerta de la influència política del “populisme xenòfob”
  • CA

La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) del Consell d’Europa adverteix que el populisme xenòfob “continua deixant la seva petjada en el clima polític” al continent. En un informe fet públic aquest dimarts, l’organisme alerta de la “banalització” del discurs d’odi i afirma que l’agenda dels polítics populistes que pretenen “dividir” societats apel·lant raons nacionals, ètniques o religioses continua sent una “preocupació principal”. A més, l’informe recull que les ideologies basades en el ‘nosaltres vs. ells’ “amenaça” les societats inclusives i el principi de “tolerància” de les democràcies i observa que aquesta visió es troba cada vegada més també entre els principals partits polítics i governs.

El populisme xenòfob, assegura l’ECRI, continua alimentant la retòrica antiimmigració i sovint resulta en discursos racistes i incitació d’expressions d’odi. “Europa es troba ara amb una oposició creixent al principi anteriorment acceptat de forma general que el multiculturalisme és un aspecte positiu i desitjable per a les nostres societats”, resa el document.

Segons l’ECRI, la islamofòbia encara preval en la majoria dels estats membre i en els discursos públics, l’Islam i els musulmans continuen associant-se amb “radicalització, violència i terrorisme”. En general, apunten els autors, hi ha poca cobertura mediàtica en positiu sobre les comunitats musulmanes a Europa i l’odi cap als musulmans es manifesta sovint a través d’internet però també en peticions i protestes per la construcció de mesquites. Per altra banda, la comunitat jueva a Europa segueix confrontant l’odi antisemita i hi ha grups extremistes, en concret neonazis i islamistes, que suposen una “amenaça” per la seva seguretat.

Un altre apartat assenyalat per l’ECRI és el de persones de pell negra. Segons l’informe, aquesta comunitat continua patint les conseqüències d’estereotips negatius, prejudicis, discurs d’odi i fins i tot violència. “La marginació social és sovint demostrada en el dia a dia“, apunta el document, que cita com a exemple l’accés a l’habitatge o la feina. “Els descendents d’africans ocupen de forma desproporcionada feines poc qualificades, fins i tot tenint una qualificació educativa superior, com un grau universitari”, s’afegeix.

Sobre el col·lectiu LGTBI, el Consell d’Europa assenyala que mentre la majoria de persones veuen els seus drets humans “protegits” en la majoria dels estats membre, en altres han de fer front a la “discriminació” i la “violència” en ambients on l’homofòbia i la transfòbia persisteixen.

El 2018 es van registrar incidents “preocupants” en alguns països, com ara restriccions a la llibertat d’expressió o reunió així com declaracions homòfobes des de figures públiques així com atacs físics contra persones LGTBI i locals. Amb tot, l’ECRI destaca de forma positiva que en diversos estats les autoritats han fet “esforços” per cooperar amb membres de la comunitat per avançar en la defensa dels seus drets i promoure la tolerància i citen l’exemple dels esforços legislatius per garantir els mateixos drets a les parelles homosexuals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa