El Congrés tomba la moció de censura de Podemos

 

 

El Ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres sense sorpreses la moció de censura plantejada per Unidos Podemos contra Mariano Rajoy. El candidat a la presidència del govern espanyol, Pablo Iglesias, s'ha quedat amb 82 vots, mentre que 170 diputats han votat en contra i altres s'han abstingut. D'acord al reglament, la votació de la moció de censura, com passa en les sessions d'investidura, és pública i per crida, el que significa que es va anomenant als diputats perquè, drets des del seu escó, diguin el seu vot en veu alta.

 

 

  

L'inici de la votació s'ha determinat per sorteig, i en aquest cas ha començat amb el diputat del PP per València Juan Vicente Pérez Arias, que en ser cridat ha dit 'No' a Pablo Iglesias. Després de les gairebé 16 hores de debat, els diputats del Congrés s'han anat aixecant per anunciar el seu vot i, al final, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha informat del resultat.

 

 

Així, la candidatura de Pablo Iglesias ha obtingut 82 vots a favor dels 67 diputats del grup de Unidos Podemos-A Comú-En Marea, els quatre del seu soci electoral Compromís, els nou d'Esquerra (ERC) i els dos d'EH Bildu.

 

 

97 abstencions

 

 

En contra de la moció han votat 170 diputats del PP (134), Ciutadans (32), UPN (2), Fòrum Astúries (1) i Coalició Canària (1). En la votació s'han abstingut els altres 97 diputats presents, del PSOE (84), PDeCAT (8), PNB (5) i Nova Canàries. Per rellevar Mariano Rajoy, el candidat de Unidos Podemos necessitava reunir la majoria absoluta de la Cambra, 176 vots, i com que no ho ha aconseguit Ana Pastor ha donat per rebutjada la iniciativa.

 

 

Per tant, la moció de censura de Pablo Iglesias ha seguit el mateix camí que les dues precedents, la de 1980 i la de 1987, que van ser rebutjades. En concret, el 1980, Felipe González va aconseguir el suport de 152 diputats, davant del rebuig de 168 i l'abstenció d'uns altres 21 —a la sessió es van registrar 11 absències—. Set anys després, el 1987, només 66 diputats van votar a favor del candidat Antonio Hernández-Mancha, enfront dels 195 que ho van fer en contra i els 71 que es van abstenir.

 

Comentaris